Sorgum Nedir?
Sorgum, Afrika ve Asya mutfaklarında kullanılan, kendine özgü hafif cevizimsi aromasıyla öne çıkan bir tahıldır.
Ülkemizde fazla bilinmese de bu tahıl, dünyada en çok yetiştirilen 5. hububat çeşidi olarak kayıtlara geçiyor. Çok yönlü bir tahıl olan sorgum unu ve tohumu farklı birçok alanda kullanılıyor.
Besin değeri yüksek bir tahıl olduğu için un, ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrek gibi birçok gıda ürününde sorgum tercih edilir. Özellikle çölyak hastaları için sorgum, önemli bir alternatiftir çünkü doğal olarak gluten içermez.
Sorgum, çölyak hastaları tarafından, haşlanarak salatalarda kullanılabilir, pilav gibi pişirilebilir ya da un haline getirilerek ekmek, krep ve tatlı tariflerinde değerlendirilebilir. Ayrıca sorgumdan yapılan nişasta, tatlı ve çorbaların kıvamını artırmak için kullanılabilir.
Düşük glisemik indeksli bir tahıl olduğu için kan şekerinin dengeli ve yavaş yükselmesini destekleyerek diyabet riskini azaltabilir. Sorgum, lif açısından zengin yapısı bağırsak sağlığını koruyarak kabızlık gibi sindirim sorunlarının önüne geçebilir. Magnezyum içeriği, kan damarlarını gevşeterek dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını destekler.
Sadece mutfaklarda yer almayan sorgumun, yem endüstrisinde de kullanımı oldukça yaygındır, hem ekonomik hem de besleyici olması nedeniyle sıkça tercih edilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebin artmasıyla birlikte, sorgum biyoyakıt üretiminde sürdürülebilir bir alternatif olarak yine öne çıkar.
Ortalama 100 gram sorgumun besin değerleri:
340 kalori enerji
11 gram protein
3 gram yağ
70 gram karbonhidrat içerir.
Sorgum tüketimine dikkat!
Sorgum unu, glutensiz yapısı ile çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için güvenle tüketilmeye uygundur ancak yemeğin hazırlanması aşamasında her çölyak yemeginde olduğu gibi çapraz bulaşa dikkat edilmelidir. Sorgum, sağlığı pek çok açıdan olumlu etkilese de her besinde olduğu gibi fazla tüketimi sağlığı olumsuz etkiler. Sorgum fitik asit adı verilen bir bileşik içerir.
Aşırı sorgum tüketildiğinde ise fitik asit içeriğinden kaynaklı demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engellenebilir, bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Sorgumun sık tüketiminden kaçınılmalı, yeterli ve dengeli tüketim ve besin çeşitliliği ön planda tutularak sağlığınızı koruyabilir ve gelistirebilirsiniz.