Elif Erken

Elif Erken

YAŞAMAK İÇİN, YAŞAT...
[email protected]

KONUT FİYATLARI NEDEN BU KADAR YÜKSEK? FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?

14 Mayıs 2022 - 16:13 - Güncelleme: 15 Mayıs 2022 - 10:21

Türkiye genelinde konut fiyatları sert yükseliş dönemine girdi. Tam da bu dönemde gayrimenkul danışmanlığı eğitimi alıp sizlerle öğrendiklerimi paylaşmak çok güzel.

Birçok şeyde olduğu gibi konut fiyatlarının da yükselmesinin altında döviz kurları yer alıyor. Döviz kurları başta demir olmak üzere beton ve çimento fiyatlarını çok sert yükseltti. 

2018 yılı Ağustos ayında yaşanan kur şokunu hatırlarsınız, işte bu kur şokundan sonra Türkiye'nin konut finansman sistemi çöktü. Pandemi sonrasında Türkiye dünya genelinde önemli bir inşaat malzemeleri ihracatçısı haline geldi.

Yüksek döviz kurları nedeniyle inşaat malzemeleri üreticileri iç piyasaya mal satmak yerine ihracata yöneldi. İç piyasaya malzeme vermemeye başladılar. İnşaat malzemeleri karaborsaya düştü.

Buna işçi ve taşeron sıkıntısı da eklenince bugün gelinen noktada müteahhitler malzeme bulsalar işçi bulamaz duruma geldiler. Konut fiyatları gelecek yıllarda dolar ve Euro ne kadar artarsa  artsın dolar bazında yıllık en az yüzde 10-20 daha fazla artar.

Maliyetler yükseliyor. Arz zorlaşıyor. Arzın zorlaşması mevcut evleri daha değerli hale getirecek. Konut satın aldığınızda zarar etmek yerine kâr etmiş olacaksınız.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum