Elif Erken

Elif Erken

YAŞAMAK İÇİN, YAŞAT...
[email protected]

UCUZ KONUT İLANLARI İLE DOLANDIRICILIK!

25 Haziran 2022 - 13:40

Sevgili okurlarım, ulusal kanalda izlediğim (CNN Türk’te) habere göre, rayiç bedelinin altında ilanlar veriyorlar. Kapora aldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Haberi izlemekle kalmayıp yaptığım araştırmalarda çok ciddi sayıda dolandırılanlar olduğunu gördüm.

Biliyorsunuz ki konut ve arsa fiyatları yükseldi. Tüketici daha uyguna konut ve arsa bulmak için arayışa geçti. Bu arayış dolandırıcıların dikkatini çekti. İnternet üzerinden ilan veriyorlar ve tüketicilerin o ilanlara dönmesini bekliyorlar.

Gayrimenkul ararken yapmanız gereken, GERÇEK ve GÜVENİLİR ilan sitelerinden bakıp neye göre, nasıl ilan diye bakılmalı ve kapora tamamen inandıktan sonra verilmeli.

“Peki, hukuki olarak kapora dolandırıcılığının bir yaptırımı var mı?” Sorusunu düşünüyor olmalısınız...

Evet bunun cezası var, kanun bunu düzenlemiş. Bu dolandırıcılık suçu. Hatta nitelikli hali 3 ila 10 yıl arasında değişiyor. Bir de yaklaşık 5 bin lira gibi adli para cezası var. Ama siz yine de GERÇEK ve GÜVENİLİR ilan sitelerinden kurumsal firmalarla iletişime geçerek araştırın derim.

Sizlere bir tavsiyem daha var! Sadece ilanlara değil sahte emlakçılara da dikkat edin...
Peki sahte emlakçıları nasıl anlarsınız?

İlan verenin emlakçı olması halinde Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi'nin olup olmadığını sorgulamalı satışa ya da kiraya bahse konu gayrimenkul için satış ya da kiralama yetkisi olup olmadığının mutlaka sorgulanması gerekmektedir.

Yaşanan olaylarda en fazla sahibinden verilen ilanlara dikkat çekilmektedir. Sanki mal sahibi gibi ilan girip artık ne koparırsa 50 bin 100 bin ondan sonra kayıplara karışıyorlar, bir daha izini bulmak mümkün olmuyor. Aynı konu kiralık evler için de geçerli.

Sevgili okurlarım dolandırılmamanız için yetki belgesini almış sorumlu emlak danışmanları ile alışveriş yapmanızı tavsiye ediyorum.

Satıcı mülk sahiplerinin yetki belgeli emlakçı arkadaşlarımıza satış yetkisi vermelerini şiddetle ve önemle tavsiye ediyorum.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum