Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

"Dijital Çağda Aile Olabilmek"

04 Haziran 2022 - 12:36 - Güncelleme: 06 Haziran 2022 - 09:42

Günümüzde teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşme sürecinin sunduğu imkanların çeşitliliğinden vazgeçebilmek insanoğlu için zor bir seçenek olmaktadır. Modern çağın yadsınamaz gerçeği olan medya, sanal âlem, internet ve bilgisayar dünyası ebeveynler ve çocukların hayatında önemli bir yer edinmiştir.

Bu çağda doğan, sosyalleşen çocukların ve ergenlerin teknoloji ile iç içe büyümesi onların yaşamalarının vazgeçilmezi haline gelmesine yol açmaktadır. Ancak bu vazgeçilmez özelliklerin ebeveynler, çocuklar, ergenler ve kısacası aile üyeleri üzerinde çeşitli olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığını görmekteyiz.

Aile sosyal ilişkilerin en somut yaşandığı kurumdur ve aile üyeleri için sağlıklı sosyal kontrol mekanizması, duygusal alışveriş, duygusal ihtiyaçları karşılama ve sosyalleşme ihtiyacının giderilmesi vb. hizmetleri sunmaktadır. Aile üyelerinin kontrolsüz şekilde internet kullanımı, sosyal medya ve sanal âlemlerde kontrolsüz şekilde vakit geçirmesi aileyi olumsuz yönde etkilemektedir ve aile içi mahremiyet yıkımına neden olmaktadır.

İnternet ve teknoloji bağımlılığının son zamanlarda çocuklarda kendini ifade edememe, içine kapanma, fazla konuşmama, özgüven eksikliği, yalnız kalma isteği, sosyal aktivitelere katılmama, huzursuzluk, performans düşüklüğü, sosyal ortamlardan çabuk sıkılma, göz bozuklukları, zamanın çoğunu teknolojik aletlerle geçirme, eklem bozuklukları ve ağrıları, sırt, bel, kemik ve kas yapısında bozulmalar, yorgunluk, sinirlilik, saldırganlık, yalan söyleme, dikkat eksikliği ve uyku sorunları gibi sorunlara yol açtığını görmekteyiz.

Çocuğunuz internet ve teknoloji bağımlılığının belirtilerini taşıyorsa profesyonel destek almayı ihmal etmemelisiniz. Ebeveyn olarak kendi alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli, çocuğunuzu iyi gözlemlemeli ve yasaklar getirmek yerine sınırlar koymayı denemelisiniz. Çocuklarınız ile oyunlar oynamalı, sohbet etmeli ve kaliteli zaman geçirmelisiniz.

Kontrolsüz kullanılan internet ve teknoloji ebeveynlerin eş sisteminde de fonksiyonel ve ruhsal sorunlar, performans kaybı, iş yerinde konsantrasyon sorunları, mutsuzluk, uykusuzluk, güvensizlik, sadakatsizlik, agresiflik, huzursuzluk, depresyon, iletişimsizlik, sinirlilik ve saldırganlık gibi sorunlara neden olmaktadır.

Çift olarak alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli, ilişkinize zarar veren, iletişiminizi olumsuz yönde etkileyen faktörleri belirlemeli ve bu sorunlarla baş etme becerilerini kazanmalısınız. Teknoloji ve internet bağımlılığına karşı hem ebeveyn hem de eş olarak bilinçli bir şekilde hareket etmek bu konudaki sorunlarınızın çözüme kavuşmasını kolaylaştıracaktır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum