Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

EVLİLİKTE 3S KURALI

08 Temmuz 2022 - 12:45

"Sevgi, Saygı ve Sadakat"

Evlilik yaşamı bir etkileşim ve iletişim sistemidir. Başarılı bir evlilikte karşılıklı sevgi, saygı ve sadakat söz konusudur. Evlilikte bunların eksikliği, evlilik sürecini olumsuz etkilemektedir.

Fromm'a göre "Sevmek, yaratıcı bir etkinliktir. Sevgi; bir insana ilgi duymayı, onu tanımak istemeyi, onu anlamayı, doğrulamayı ve onun yanındayken sevinç duyabilmeyi doğurur. Dolayısıyla sevgi, aynı zamanda üretici ve paylaşımcı özelliği ile de öne çıkmaktadır.

 Sevginin üretilmesi ve paylaşılması eşler arası ilişkilerde güçlü manevi bağlar yaratmaktadır. Evliliğinizde eşinizin ve kendinizin "sevgi deposunu" doldurmak için öncelikle eşinizin ve kendinizin "sevgi dillerini" anlamalı ve ardından eşinizin birincil sevgi dilini konuşmayı öğrenmelisiniz. Evlilikte eşler arasındaki önemli unsurlardan biri de "saygı"dır.

"Saygı" mutlu ve sağlıklı bir evliliğin en temel unsurudur. Eşler, farklı özellik, düşünce, fikir ve hislere sahip olsalar dahi birlikteliklerinin ömür boyu sürdürmeleri için birbirlerine karşı saygı duymaları gerekir.

Evlilikte eşlerin birbirlerine karşı gösterdiği saygının ilk adımı birbirlerine karşı "kibar" davranmalarıdır. Evlilik sistemi içerisinde anlaşmazlıklar, tartışmalar ve farklı düşünce kalıpları tabii ki de olacaktır.

Çiftlerin bu durumlarla karşı karşıya kaldıklarında her şeyden önce ilk hedefleri partnerini anlamak olmalıdır. Çünkü anlaşılmadığımızı hissetmeden anlayamıyoruz ve karşıdan gelen etkiyi kabul edemiyoruz. İnsanın doğası bize gösterir ki karşınızdaki kişinin sizi anlamadığını hissediyorsanız, ondan gelen öneriyi kabul edebilmemiz mümkün değildir.

Evlilik birliğinin devam edebilmesi için gerekli olan bir diğer unsur ise sadakattir. Sadakat kavramı içerisinde iki kavram daha barındırır. Bunlar "doğruluk ve bağlılıktır." Sadakatli eş; bağlılık, güvenirlilik, doğruluk, doğru sözlü olmak, samimi ve dürüst olmak, sözünü yerine getirmek, ihaneti, yalanı, yanlışı, hilesi ve aldatması bulunmayan anlamına gelir.

Evlilikte eşlerin birbirine sadakati ve bağlılığı öncelikle güven ve güvenirlilikle sağlanır. Güvensizlik ve şüphe evlilik kurumu için kötü birer virüstür. Evliliği hasta eder ve bünyesini zayıflatır.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum