Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yemeli?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Son haftalarda havanın soğuması ile soğuk algınlığı ve grip vakaları artmaya başladı. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersizin bundan korunmanız, hafif geçirmeniz veya hastalığınızın süresinin kısalması açısından önemlidir.

Bu noktada bitkisel besinler, içerdikleri antioksidanlar ile serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı vücudunuzu korur. Meyve ve sebzeler, vücudunuz için önemli olan vitamin ve minerallerin yanı sıra kuvvetli bir antioksidan içerir. Günlük almanız gereken beş porsiyon meyve sebze tüketimiyle C vitamini ihtiyacınızı karşılar. Fakat yine de bağışıklığı artıran tek bir diyet yoktur.

Meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar gibi lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme düzeni bağışıklık sisteminize destek olur.
Beslenme düzeninizde ön planda tutacağınız birkaç alışkanlık, hastalıklara karşı vücudunuzun koruyuculuğunu artıracaktır.

Güçlü antioksidan özelliği, antienflamatuar ve antikanserojen özellikleri olan narı kışın haftada 2-3 kez 1 kase yaklaşık 200 gram kadar tüketmek bağışıklığımızı güçlendirmeye yard8mcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı size güçlü bir koruma sağlayan probiyotik ürünlerin başında gelen kefiri günde 1 su bardağı kadar tüketmek gerekiyor.

Tüm yemeklere, özellikle zeytinyağlılara ve salatalara soğuk sıkım zeytinyağı kullanmak, haftada 2 kere omega- 3 alımı için mevsim balığı tercih etmek, balık yemediğiniz zamanlarda ise her gün 1 yemek kaşığı keten tohumunu salatalara, ya da yoğurda eklemek bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur.

Zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir, zerdeçal ve zencefili diğer baharatlarla kullanarak etkisini artırabilirsiniz. Brokoli, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir.

Bu nedenlerden dolayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için tam mevsimindeyken brokoli yemeye özen göstermelisiniz. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi asitli meyveler iyi C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini yaygın soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabilir ve insan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, ara ögünlerinizde bu meyvelere yer vererek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Beslenmenin yanında uyku düzeni ve fiziksel aktivite düzeyine de dikkat edilmeli. Kronik yorgunluk hastalık riskini artıracağından 7-8 saatlik uyku ve her gün yarım saat yürüyüş yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.