İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA KARŞI KIZILCIK TÜKETİN

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Kızılcık, Cornaceae familyasına ait yabani bir meyvedir. A, C, E, K, tiamin, riboflavin ve piridoksin vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kızılcık meyvesi idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, solunum yolu enfeksiyonları, kalp damar hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığın oluşumunu önleyici potansiyel etkiye sahiptir.
 
Kabuğunda bulunan ursolik asit, kızılcıkta yüksek miktarda bulunan bir triterpendir. Yani birçok geleneksel bitkisel ilaçta kullanılan bir ürün olup güçlü antienflamatuvar etkilere sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları özellikle çocuk ve kadınlarda en yaygın bakteriyel enfeksiyonlar arasındadır.

Buna çoğunlukla, mesanenin ve idrar yolunun iç yüzeyine yapışan bağırsak bakterisi Escherichia coli (E. coli) neden olur. A tipi proantosiyanidinler, E.coli'nin mesanenin ve idrar yolunun astarına yapışmasını önleyerek idrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasına engel olur.

Yapılan farklı çalışmalarda, kızılcığın idrar yolu enfeksiyonunun temel sorumlusu olan E.Coli başta olmak üzere 13 farklı patojen üzerinde antimikrobik etki gösterdiği sonucuna varılıyor. Kızılcık suyu ayrıca, Helikobakter Pilori bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar.

Bu bilgiler ışığında sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bireyseniz, düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmemenizi ve günde 1 avuç kızılcık meyvesi ya da 2 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketmenizi tavsiye ediyorum.