Likopen Domates Püresi ve Salçasında Daha Fazla!

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de zengin olan domatesi mevsimindeyken tüketmeli. Mevsim dışındaysa, daha fazla yarar sağlayabilmek adına domates sosu öncelikli tercihimiz olmalı.

Domatesin içerisinde bulunan ve insan vücudunun üretemediği Likopen isimli pigment içeriği yaklaşık %85 tir.Domatese kırmızı rengi sağlayan bu pigment çok güçlü bir antioksidandır. Genel olarak gıdaların işlenmesi sırasında besin kalitesinde bir azalma olur ancak likopende tersi bir durum ortaya çıkar.

Domatesin işlenip salça oluşumu sırasında biyoyararlılığı ile besin kalitesi artar. Domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu tükettiğimizde, çiğ domatese göre daha fazla likopen alırız. Örneğin 3 gram likopen içeren 100 gram domates, salça haline geldiğinde likopen miktarı 85 grama kadar çıkar.

Likopen, prostat, akciğer, serviks gibi kanserine karşı koruyucu potansiyel etkiye sahiptir. Her gün 1 porsiyon domates veya domates ürünleri tüketmek, prostat kanserine neden olan DNA hasarını karşı koruyucu etki göstermektedir. Son yıllarda 47 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada domates ve ürünlerini haftada 10 porsiyon ve daha fazlasını tüketenlerde prostat kanser riskinin yüzde 35 oranında azaldığı kanıtlanmıştır.
 
Makarnalarınızın üstüne krema sos yerine baharatlarla zenginleştirilmiş domates sos hazırlayabilirsiniz. Hem de daha az kalori almış olursunuz. Tüm sebze yemeklerinizde domates suyu kullanabilir, çorba tercihini kremasız domates çorbasından yana kullanarak biyoyararlanımı yüksek beslenme alışkanlıkları kazanabilirsiniz.
Salçada yüksek oranda tuz bulunduğunu unutmayın. Bu nedenle yemeklerinizde salça yerine taze domates rendesi kullanmak öncelikli tercihiniz olmalı. Salça kullandığınızdaysa yemeklerinize daha az tuz kullanmaya özen göstermenizi öneriyorum.
Evde salça yapılıyorsa, salçanın cam kavanozlara bölüştürülmesi ve üzerinin zeytinyağıyla kaplanarak kapatılması önemli. Teneke kutuda almış olduğunuz salçayı cam kavanoza aktararak toksin oluşumunu önleyebilirsiniz.