BİR TOPLANTI DA CUMHURİYET MEYDANI İÇİN…

Mehmet Kıyak mehmetkyak@outlook.com

Günün belli saatlerinde değil her saati cana tak etmiş şehrin trafik keşmekeşliği medya, kamu önünde tartışılıyor. İnsanlar kentine, sorunlarına sahip çıkıp önerilerini ortaya koyarken bir de sığ ve dar görüşlü gördükleri o bölgede yaşayan halkı da dahil edilme kanısına varmadan;

Kürsüdeki…
‘İnsanları akşamın bu saatinde meşgul etmek istemiyorum, burada herkesin görüşüne tek tek  ilgilenirsek toplantı gecenin 12’sine  kadar sürer. İçimden geçen ses Gelinen noktanın sorumlusu 12 ay yerine gecenin 12’siydi diyor. İnşallah bu toplantı sonunda karar alınmamış karar çalınmamış olur yoksa çözüm yerine eğilimsiz görüşler salonda volta atmaktan ileriye gidemez.

Değerli, görüş öneriler kayıt altında anlaşılmaya çalışılırken, anlaşılmayan trafik ve  zabıtanın  görevlerine yaklaşım anlayışı, yoksa her araçta beyzbol sopası mı neden? TBMM’si trafik sorunu ve çözüm önerileri hakkında komisyonlar kurarken beyzbol sopalarını yasaklamak akıllarına gelmiyor. Sürücü kursu yanında dövüş dersi verilmesini de.

İlginç örneklerle dolu coğrafyamız. Şehrin bir tarafına çok çalışıyoruz. Kendimize fazlasıyla yetiyoruz; şöyle deniz kenarına tarım yaparken tarım kredi kooperatifi dinlenme tesisleri yapalım derken yapıyı üniversiteye minik odalarını da sınıfa çevirmekle, hiç olmayacak yerde spor salonunun altını otopark, bazen pazaryeri ilerde de saklama kabına çevrilirse kaynaksız yamalarla plansız projesiz sorunlarımız mafya filmlerindeki replikler gibi aklımızı başımızdan alır.

Ünye-Akkuş-Niksar Caddesinin trafik keşmekeşliği tartışılırken, betonlarla gökyüzünü kuşatan, varoşlarıyla taşralaşan kenar mahallelerimiz. Yoksa hala çocukluğumdan akılda kalan terekteki nebati margarinli yağlı dolma yemekle bugünün sorunu mu ikileminden, sürecin işleyişinde çıkabiliyor insan.

Ya yaşadığım yer şehrin kalbi Cumhuriyet Meydanı; Milli gelirin 30-40 bin dolar olduğu delikanlılık yıllarında, otoparkıyla alt geçitlerle kaldırımlara bağlansaydı keşke. Şenlik, etkinlik festival, siyasal miting, dev meydanın altına otopark yapılmamasının tüm şehri nasıl kilitlediği ortada.

Olsun, bir toplantı daha, üstündeki dolambaçlı yollar iptal edilerek belediye caddesinden akan trafiği yeraltına daldırıp otopark kenarından sahil yoluna, geliş yolunu da gene yeraltından ve paralelinden, isteyen otoparka isteyen yoluna devam ederek,  altta araçlar üstte insanlar bak sen şenliğe. Elon Musk’ın ütopik projelerinden daha kolay.
Sorumsuzlukla başarısızlığa adanarak, insanlığa ve gelecek kuşaklara borcumuzu ödeyemeyiz.