Reklam
Reklam

BAŞKAN SARIKAHRAMAN: "FINDIĞIN TABAN FİYATI 50 TL OLMALI"

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Gazeteci Ulvi Gündoğdu'nun Nesnel TV ekranlarında hazırlayıp sunduğu ‘KONUŞUYORUM’ programında TARSİM Sigortası, Zirai Don, Ünye Ziraat Odası Tarım Politikaları ile projelerini ve dünya genelinde tarım ekonomisine ilişkin flaş açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN SARIKAHRAMAN: "FINDIĞIN TABAN FİYATI 50 TL OLMALI"
04 Mart 2022 - 19:21
Programda Gazeteci Ulvi Gündoğdu’nun sorularını yanıtlayan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Fındığın taban fiyatı 50 TL olmalıdır.” diyerek dövizdeki dalgalanmaların akaryakıt,   elektrik, temel gıda maliyetlerindeki artışların fındık üretim maliyetlerini karşılamadığını ifade etti.
Öte yandan, “Fındık ağacının solcusu olmaz, buğdayın sağcısı olmaz, elmanın ülkücüsü olmaz, buğdayın komünisti olmaz bunların hepsi insanlara hizmet içindir bunları üretenlerin de sağcısı, solcusu, komünisti, faşisti olmaz.” diyerek konuya farklı bir değerlendirme gerçekleştirdi.

“Bu Durumdan Çok Kötü Etkileneceğiz”

Rus ve Ukrayna arasındaki savaşının ülkemizde sert etkilerinin görüneceğine değinen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman,  “Ünye Ziraat Odası olarak hem de şahsi olarak ‘Savaşa Hayır’ diyoruz. Bu savaşın dünya ekonomisine %100 etkisi olacak. Tarımda Türkiye Cumhuriyeti Devleti benim çocukluğumda dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken bugün yetemez duruma geldi. Ben bunu üretemediğimize bağlıyorum. Tüm bu süreçte siyaset ve hükümet edenlerin bugünkü sıkıntılardan payını alır bu benim şahsi fikrimdir. Son yıllarda daha çok üretemez hale geldik. Türkiye bir tarım ülkesidir. Dünya liderleri umarım dünyayı savaşın değil güzelliklerin kurtaracağının farkına varırlar. Çünkü bu durumdan çok kötü etkileneceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Risk Hala Devam Ediyor”

Hava şartlarının olumsuz seyrinden dolayı Zirai don tehlikesi hakkında bilgi veren Başkan Osman Sarıkahraman, “Tarım vazgeçilmezimiz bunun altını çizelim. Biz üretmezsek Türkiye aç kalır. Özelde fındık bizim geleceğimiz dediğimiz gibi ‘Tarım vazgeçilmezimiz, Fındık Geleceğimiz’ . Donmayla alakalı şuanda bir sıkıntımız yok. Havaların soğuması çok güzel oldu fındık eğer bir hafta daha bu şekilde gitse tamamen patlamış durumda yani yanma kıvamına giriyor. Bu havayla alakalı -4’de bile donma olmadı. İnşallah biraz daha kar yağsın ama don olmasın. Tabi risk hala devam ediyor. Donmayla alakalı sıkıntılı süreç tamda bugünden sonra başlayacak, Nisan’ın 15’ine kadar sıkıntılı bir günümüz var.” dedi.

“Fındığın Taban Fiyatı 50 TL Olmalıdır”

Fındık maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade eden Başkan Sarıkahraman, “Fındığın taban fiyatı 50 TL olmalıdır. Maliyet girdileri çok yüksek. Gübre maliyetleri çok yüksek eğer gübre fiyatları 4-4,5 lira seviyelerine düşmezse kimse azotlu gübre atmayacak. Bunun sonucunda verimde düşeceğiz. Biz 80 kilo fındık yapan insanın dönümünde kilogramını 220 kiloya çıkardık bu bir başarıdır. Bundan da hem üretici hem ara eleman dediğimiz tüccar, fabrikacı, ithalatçı, ihracatçı kazandı. Ülkemize 2 milyar doların üzerinde 3 milyar dolara yakın bundan girdi elde ettik. Eğer biz tarım ekipmanlarını düşüremezsek sadece fındık üzerine değil tüm tarım ürünleri içinde geçerli üretim yapamayız.” dedi.

“28 Şubatta ‘Don Sigortası’ Bitti”

Ünye Ziraat Odası olarak yapılan çalışmaları ve halihazırdaki projelerden bahseden Başkan Sarıkahraman, “28 Şubatta ‘Don Sigortası’ bitti. Ancak dolu, sel, fırtına, toprak kayması gibi buna benzer durumlar devam ediyor. TARSİM sigortası yapmak zorunluğu yok ama sigorta senin beyninde olmalı bu yüzden herkes önlemini almalı. Tarım bakanlığının çeşitli alanlarda müthiş destekleri var. En son olarak %50 hibe desteği var bizlerden bilgi alabilirler. Ünye ilçe tarım müdürlüğü başta olmak üzere,  Ünye belediyesi, Ünye Milli Eğitim Müdürlüğü, Ziraat odası birlikte ‘Minik Eller Toprağa Değiyor’ projesini yaptık. Bu yaz ikinci hasadımızı yapacağız. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık satış fiyatını 39 TL olarak açıkladı fakat talep görmedi. Bu sene fındık iklimi iyi gidiyor. Alıcı açısından eğer yarın fındık biraz daha palazlanırsa, şak diye yanarsa bu sefer 40’ın üzerinden alırsınız. Ben bu konuda herkesi haklı görüyorum. ’İyi Tarımı’ bıraktık biz. Ünye’mize çok ciddi destek kazandırdık. 3 kez başarı belgesi aldık. Yaklaşık 4-5 yıl 180 çiftçimize ‘İyi Tarım’ dan katkı sağladık. Çok kıymetli projelerimiz var birisi ‘Ejder Meyvesi Projesi’ bunu Ünye’de kapalı ortamda serada deneyeceğiz diğeri DOKA’ya sunduğumuz ‘Hurma Kurutma Projesi’ ve ‘Susuz Elma Sirkesi Projesi’ var çok heyecanlıyız.” diyerek yeni projeleri açıkladı.

“Keşke TÜİK Böyle Bir Veri Açıklamasaydı”

TÜİK verilerinin ardından Ünye’nin İl olma konusuna da kısaca değinen Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Keşke TÜİK böyle bir veri açıklamasaydı. İl konusu bizim kabuk bağlamış bir yaramızdır. Burada stratejik bir hata yaptığımızı düşünüyorum. İmza atan 20-25 STK üyesinin hepsi kaçtı bunu anlamış değilim. Keşke biz deklarasyonu yayımlamadan önce siyaset kurumlarıyla konuşsaydık. Siyasi kurumlarını üzdük, onları üzmüş olmaktan dolayı üzülüyorum. Bu süreç gittiği yere kadar gider.” diyerek süreci yanlış yönettiklerine dair açıklamada bulundu.

“Siyasete Sıcak Bakmıyorum”

Yerel siyaset ve Ziraat Odası seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Sarıkahraman; “Ünye’mizde çok güzel insanlar var bana teklif getirdiler tabi ki Tarım Bakanı olmayı kim istemez. Yerel siyasette yer almayı kim istemez. Ama Benim fiziki rahatsızlıklarım var. Bu yüzden siyasete sıcak bakmıyorum. Bu sene çok anlam veremediğim bir yıl, erkenden bir süreç başladı. Şaşkın bir vaziyetteyim. Çünkü bizim seçimlerimize bir yıl var. Delege seçimine 10 var 12 ay Ziraat Odası seçimine var. Aklımıza acaba biz Ziraat Odası olarak yanlış bir işler mi yaptık diye. Bir iki olumsuz gelişme oldu bu biraz bizi üzdü onun dışında tabi ki herkes aday olabilir. Hiçbir arkadaşıma gönül koymam.” ifadelerine yer verdi.

“Üretim ve Üretenlere Saygı”

Programın sonunda ülkemiz için tek çarenin üretmek olduğunu ve toplum içi ayrışmanın yanlış olduğunu ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Fındık ağacının solcusu olmaz, buğdayın sağcısı olmaz, elmanın ülkücüsü olmaz, buğdayın komünisti olmaz bunların hepsi insanlara hizmet içindir bunları üretenlerinde sağcısı, solcusu, komünisti, faşisti olmaz. Türkiye’de ayrıştırıcılığı bırakıp herkesin silkelenmesi lazım. Biz üreteceğiz çünkü üretmekten başka çaremiz yok. Üretim ve Üretenlere saygı.” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum