BÜYÜKŞEHİR'İN YALIKAHVESİ PROJESİNE ORTAK TEPKİ!

Siyasi partiler, dernekler ve konuyla ilgili uzmanlar Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ünye yalı kumsalında yapmak istediği “Ünye Yalıkahvesi Mevkii Sosyal ve Etkinlik Alanları” projesine tepki gösterdi.

BÜYÜKŞEHİR'İN YALIKAHVESİ PROJESİNE ORTAK TEPKİ!
03 Haziran 2022 - 20:37
Cuma günü saat 14.00’da projenin yapılacağı alanda bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Başkanları yaptıkları açıklama ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Yalıkahvesi kumsalına dokunmaması gerektiğini belirtti.
Partilerin yönetici ve üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında ilk olarak İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı konuştu.

“GİDİN OSB’Yİ, AKKUŞ-NİKSAR YOLUNU, FAKÜLTEYİ YAPIN”

Konuşmasında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ünye’de yapması gereken  bir çok iş olduğu halde Yalıkahvesi kumsalına zarar verilecek olan projeyi yapmak istediğine değinen Başkan Feryal Çuhacı, “Yanlış yapılaşmayla denizimizi kovduk. Denizdeki balığı da kovduk. Şimdi sıra kuma geldi. O da yetmedi şimdi betonun damlasını görmek istemiyoruz. Kumun üzerindeki çim çok özel bir kum. En başta manyetik bir özelliğe sahipken, diğer taraftan dünya üzerinde nadir görülen kum çimine sahip.. Bu çim kumda yetişen nadir çimlerden. Özelliği rüzgarın estiğinde kumun şehre girişini engelliyor ve daha da önemlisi zaman içerisinde zambak açan bu çimler sağlık endüstrisinde ölümcül hastalıklara çare oluyor. Şimdi Büyükşehir Yalıkahvesi’nde bir proje uygulamaya çalışıyor. Biz beton üzerinde oturmak istemiyoruz, biz beton üzerinde oyun oynamak istemiyoruz. Cüri Deresi, Tabakhane Deresi ve Cevizdere temizliğinden tereddütlerim var. Çöp suyunun karıştığına dair huzursuzum. Mavi bayrağımız vardı o da gitti. Bir damla betonun buraya dökülmesine izin vermiyoruz. Beton istiyorsanız, kültür merkezinin tamamlayın. Gidin Organize Sanayi Bölgesi’nin temelini yapın,  Akkuş yolunu yapın, gidin fakülteyi yapın ama burayı ellemeyin.” ifadelerini kullandı.

“BURAYA BETON DÖKTÜRMEMEKTE KARARLIYIZ”

İYİ Parti İlçe Başkanı Çuhacı’nın ardından konuşan Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin, AK Parti’nin betonda kalkındığını söyleyerek, “İsteriz ki güzelliklerle bir araya gelelim. Geçtiğimiz ay Atatürk parkı ile köprü arasında büyükşehir belediyesinin yapmış olduğu kuma dökülen bir beton. Diğer taraftan Yalıkahvesi dediğimiz tam onun karşısında çok güzel kumsalımız olan ve dünyada kum futbol turnuvasının yapıldığı iki yerden biri olan Ünye sahilindeyiz ve yine kuma beton dökülmesiyle karşı karşıyayız. Siyasi partilerimizle birlikte buraya beton döktürmemek için görevimizi yapacağız, beton döktürmemekte kararlıyız. İktidar partisinin 20 yıldır yapmış olduğu kalkınma vardır. Betonda kalkınmadır, beton ekerek gökdelen dikerek kalkınma yapmıştır.  26 km sahile sahip olan bir kumsalla övünüyoruz. Lütfen sahilimize dokunmayın. Birçok ilden büyük ilçeyiz. Buna rağmen sahili düzenlemek, sahili güzelleştirmek adına sahile dokunmayın. Eğer yapılacak bir şeyler varsa eksik olan çalışmaları tamamlayın. Sadece sahili güzelleştirmek adına sahile dokunmayın. Dünyaca ünlü manyetik kumun olduğu alanı betonlaştırıyoruz. Lütfen ana muhalefet partilerinin de sözünü dinleyin. Ben yaptım oldu mantığıyla yaklaşmayın.” diye konuştu.

“GELECEK NESİL SİZDEN BUNUN HESABINI SORAR”

DEVA Partisi Ünye İlçe Başkanı İrfan Tosun ise yaptığı konuşmada ara ara sert ifadelere yer verirken, “Çocukluğumuz bu kumda geçti. Burası kimsenin babasının çiftliği değildir. Çakma bir projeyle burada bir proje uyguluyorlar. Buraya beton dökülmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Dizayn yapılsın, çevre düzeni geliştirilsin, kayıklar bir araya toparlansın buna karşı değiliz, ama her ne pahasına olursa olsun çamlıkta yaptığımız gibi buna da müsaade etmeyeceğiz. Sayın Hilmi Güler, Altınordu’ya mavi bayrak için 3 bin Euro destek verdi. Ama Karadeniz’in incisi Ünye için bu desteği vermedi. Asıl sebep şu, memleketimiz de yapılması gereken o kadar çok iş var ki, gelip bunlarla gelip de gözümüzü boyamaya kalkmayın. Biz gelecek neslin emanetçisiyiz. Haddinizi aşmayın. Gelecek nesil sizden bunun hesabını öyle sorar ki, aklınızı başınızdan alır. Beton dökülmesine asla izin vermeyeceğiz.” dedi.

“YALIKAHVESİ ÜNYE’NİN KARTPOSTALIDIR”

Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şube Başkanı Mustafa Kılıçarslan ise konuşmasında, “Yapılacak çok sorumluluk var. Ünye’den Sarp sınır kapısına kadar kumsalı doldurulmayan yer yok. Atatürk parkı ve iskele yanında yapılan yeşillik alan vaadiyle yapılan çalışmalarda betonlaşarak sahil bozuldu. Yakıkahvesi Ünye’nin kartpostalıdır. Burada çalışma yapılacaksa, buranın doğal yapısı bozularak değil, daha hijyenik hale getirilebilir.  Kayıklar düzenli bir konuma getirilebilir. İyi yapılan şeye de biz karşı çıkmayız tabi ki. Yapılan hizmet hem topluma hem de kentin genel yapısına uygun olduktan sonra ona destek veririz. Hep birlikteyiz. Yanlış yapılan her şeyin karşısında, iyi olan her şeye destek vereceğiz.  Hep birlikte gücümüzü ortaya koyduk.” ifadeleriyle yanlış yapılacak olan şeylerin karşısında olduklarını belirtti.

“ÜNYE, BU UCUBE PROJEYE TEPKİ GÖSTERECEKTİR”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral da konuşmasında Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne eleştirilerde bulunurken, “Ne yazık ki 1980 yılından sonra burada denize girmek yasaklanır duruma getirildi ve alt yapı adına hiçbir şey yapılmadı. Deniz dolgusuyla adım adım iskele bölgesi genişletildi. Ondan sonra da hiç olmaz dediğimiz yalı kumsalı için bir proje yapıldı. Çok acemi bir teknik ressamın oluşturduğu projeyi proje diye getirip buraya koydular. Kesinlikle bu işlerden anlamayan birinin bir öneri götürerek kabul ettirdiği deli saçması bir şey olarak görüyoruz. Buraya böyle bir ucubeyi yaptırmamaya gücümüz yetmezse biz de görevimizi yapmıyoruz demektir. Vatandaşın birlikte olduğu yerlerde geri duruyorlar. Şu anda buraya ilk makine inmeden önce bu projeyi durdurmamız lazım. Sonra bunun adı estetik dokunuş olur, halka açıyoruz olur. Burası zaten halka açık bir yer. Kaldı ki, kumsala proje olmaz zaten. Salda gölünde yaptılar o projelerden. Dünyanın gözbebeği olan yeri bataklığa çevirdiler. Ünye sarpa kadar Karadeniz bölgesinde kurtarılabilecek olan tek bölge. Buna fırsat verirsek Ünye’nin sahilini de yok etmiş olacağız. Şunu da durduramazsak görevimizi yapmıyoruz demektir. Ünye’nin kent kültürünün bu ucube projeye tepki göstereceğine inanıyorum.” ifadeleriyle vatandaşları yapılmak istenen projeye karşı tepki göstermeye davet etti.
Alana yerleştirilen proje görselinin önünde açıklamada bulunan İnşaat Müh. Berkay Torunoğlu ve Mimar Servet Zeren, projenin kopyala-yapıştır olduğunu dile getirdi.

“BU PROJENİN KÜLTÜRÜMÜZDE YERİ YOK”

Büyükşehir Belediyesi’nin kendi hayal dünyalarında oluşturdukları ve Ünye’nin nabzını ölçmek için getirip buraya diktikleri görseli önündeyiz. Biz Ünye’nin eski evlerini kaybettik. Bu evler bugün durmuş olsaydı çok farklı olacaktı. Şehirciliği bilmeyen rant peşinde koşan bir anlayış yüzünden kalebozuğu bugün yok yerinde bir işletme var. O resimden bize kalan sahilimiz ve kumsalımızdır. Burada büyükşehir planlama yapmış, Ünye’nin tarihinde olmayan, kültüründe olmayan bir proje uygulamaya kalkmış. Bizim kültürümüzde yer almayan tamamen Avrupa’nın oluşturduğu bir oyunu bize pazarlamak istiyorlar. Bizim karşı olduğumuz bizim hassasiyetimizin dikkate alınması.” İfadeleriyle sözü Mimar Servet Zeren’e bıraktı.

“BİZ ÜNYE’NİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ”

Konuyla ilgili uzman görüş olan Mimar Servet Zeren de proje görselinin önünde yaptığı konuşmada “Hazır projeleri Ünye sahiline adapte etmeye çalışıyorlar. Başka yerlerde uygulanmış projeleri kopyala yapıştır yapmışlar. Bu özel kumun kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Her yeri yapay estetik projeler dayatılıyor. Biz Büyükşehirden Ünye’nin şehir plancılarının, mühendis ve mimarlarının Ünye ile ilgili projelerde fikrinin alınmasını istiyoruz. Bundan sonra atılacak her adımda Ünye Belediyesinin haberdar olduğu, organizasyonlar bekliyoruz. Biz Ünye’nin dikkate alınmasını istiyoruz. Aksi takdirde Ünyeliler zamanı geldiğinde bu projeleri onların önüne koyacaktır.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum