Reklam
Reklam

"ENGELSİZ ULAŞIM BİZİM TEK ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ"

Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek ile engeliler haftası öncesi engelli bireylerin ulaşımda yaşadıkları sorunlar üzerine röportaj gerçekleştirdik.

"ENGELSİZ ULAŞIM BİZİM TEK ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ"
09 Mayıs 2022 - 22:06 - Güncelleme: 09 Mayıs 2022 - 22:13
Engelli bireylerin toplumda kendilerini rahatça ifade edebildikleri görülürken aynı toplum onların sorunlarını görmezden gelerek onları ötekileştiriyor.  Neden Büyümekte olan bir şehrin engelliler için kaynakları yetersiz? Resmi kurumların özellikle ulaşım konusunda engelli bireylerin de varlığını hatırlayarak onlara yönelik çalışma yapmaları gerekirken tam aksine yıllarca beklemeye alınmış talepleri üzerine konuştuk.

Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek gazetemize verdiği demeçte engelli bireylerin ulaşımda yaşadığı sıkıntılara değinerek pozitif ayrımcılık istemediklerini ifade ederek; “Ben Arslan Güdek pozitif ayrıma karşıyım. Beklediğimiz her pozitif ayrımcılık bize negatif ayrım olarak geri dönüyor.  Biz bunu yıllarca yaşadık.” dedi.

“‘Duracak İkaz Düğmesi’ İçin Elimden Geleni Yapacağıma Söz veriyorum”

Okuyorum Gazetesi olarak işitme engelliler için gündeme getirdiğimiz dolmuşlarda ‘duracak ikaz düğmesi’ konusunu ve işitme engellilerin neden dernek altında olmadığı sorusuna açıklık getiren Başkan Güdek; “İşitme engelliler kendilerini bizden ayrı tutuyorlar. Biz onlarla iletişim halinde olmak için kurslar da aldık ve onlarla çok rahat iletişime geçebiliriz. Onların sanıyorum konuşamamaktan kaynaklı çekingenlikleri var. Onlar bizden uzak durdukça bizde onların sorunlarından uzaklaşıyoruz. Ulaşım konusunda onların ‘duracak ikaz butonuna’ ihtiyaçları olduğunu bilmiyordum eğer bilseydik bununla alakalı gereken çalışmaları yapardık gücümüzde yeterdi. Ben bu konuda elimden geleni yapacağım söz veriyorum. İşitme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için gereksinim duydukları her konuda biz elimizden geleni yaparız ve destek vermek isteriz. Kendilerine ait bir lokal istiyorlar ise bununla ilgili bize gelip beraber mücadele verebiliriz. Bir araya gelsinler bizde destek olalım. Kendilerini ifade edecekleri, rahat edebilecekleri yerleri olur. Biz onlardan ayrıyız diye hiç düşünmedik.” diyerek işitme engellilere her zaman destek vereceklerini kendilerini onlardan ayrı görmediklerini ifade etti.

“Biz Pozitif Ayrımcılık İstemiyoruz”

Ünye’de engellilerin otopark sorununa değinen Başkan Güdek; “Ünye de Otopark bizlere tamamen ücretsiz değil. Otopark bizlere bir müddet ücretsiz.  Özel otoparklarda verilen imkânlar var tabi ki.  Benim şahsi olarak fikrim Arslan Güdek olarak bu konuda pozitif ayrıma karşıyım.  Her şeyi de karşı taraftan, belli kurumlardan beklemeye gerek yok diye düşünüyorum. Beklediğimiz her pozitif ayrımcılık bize negatif ayrım olarak geri dönüyor.  Biz bunu yıllarca yaşadık. Biz dolmuşları ücretsiz istemiyoruz ama dolmuşlara rahatça binelim dedik yıllarca. Şuan ücretsiz biniyoruz ama bizi görünce ağız burun eğiyorlar, suratlarını asıyorlar. Biz hastane veya bankada işlerimizi hallettiğimizde sıramızı bekliyoruz öncelik istemiyoruz ama insanların tavırlarından rahatsızlık duyduklarını hissedebiliyoruz. Bu tür durumlara düşmemek adına biz pozitif ayrımcılık istemiyoruz.” diyerek kendilerine yönelik pozitif ayrımcılık istemediklerini dile getirdi.

“İstediğim Anda İstediğim Yere Gidemiyorsam Ben Özgür Değilim”

Engelli bireylerin en büyük sorununun ulaşım olduğunu ifade eden Başkan Güdek; “Maalesef erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik adına çok büyük sıkıntılarımız var. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızdan da istedim biz eğer Orduluysak Altınordu’ya gelebilmeliyiz gidemediğimiz bizim değildir.  Biz Ünye’deki engelliler olarak buraya bir otobüs istiyoruz.  Ben yıllardır bir şeyin hayaliyle yaşıyorum. Benim için en büyük özgürlük istediğim anda istediğim yere gidebilme özgürlüğüdür.  Bu yoksa ben özgür değilim.  Maalesef otobüslerimizde bize uygun aparatlar yok.  2012 yılında çıkan kanuna göre ‘araçlarda engelliler için her türlü aparat konulmalı, araçlar buna göre üretilmeli’ denilmekte ama sürekli erteleniyor. Engelli araç şarj istasyonları da maalesef yeterli değil. Sadece bir yerde çalışıyor. Biz Bir tane derneğimizin önünde istiyoruz.” dedi.

Haber: Duygu Özakçil








 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum