İLÇE BAŞKANLARINDAN 'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTERSİSTEM' AÇIKLAMASI

6 muhalefet partisinin 28 Şubat 2022’de Ankara’da bir araya gelerek, güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metnini açıklamasının ardından partilerin Ünye İlçe Teşkiları da ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İLÇE BAŞKANLARINDAN 'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTERSİSTEM' AÇIKLAMASI
02 Mart 2022 - 19:28
6 siyasi partinin Genel Başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın açıklamış olduğu ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin ‘Yarının Türkiye’si” vaadiyle duyurulan mutabakat metninde, güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel esaslarından bağımsız ve tarafsız yargıya, demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesinden temel hak ve özgürlüklere kadar birçok konu başlığına yer verildi. 

Güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metnini açıklanmasının ardından Ünye’deki parti ilçe başkanları ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, Deva Partisi Ünye İlçe Başkanı İrfan Tosun ve Demokrat Parti Ünye İlçe Başkanı Yılmaz Karayiğit toplantıda hazır bulundu.

2 Mart Çarşamba günü İyi Parti Ünye İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen ortak basın açıklamasında bir araya gelen partilerin İlçe Başkanları “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” vurgu yaptı.

“Bu Mutabakat Türkiye Cumhuriyeti’ne İmza Niteliği Taşır”

Basın toplantısına ev sahipliği yapan İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, yaptığı konuşmada, “Bu mutabakat Türkiye cumhuriyetine imza niteliği taşır. Siyasi ve ekonomik kriz, sistemsizlik, belirsiz yönetim temel etken olmuştur. Bugün ülkemiz için yeniden doğmak atılım ve hamle günüdür. Bu sistem bir küvet sistemidir. Uzlaşmacı, adil, özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı, şeffaf, hesap verilir, denetlenebilir olması amaçlanmıştır. Adalet, barış huzur ve refah hedeflenmiştir. Demokrasinin temeli yasama, yürütme, yargı olarak 3 ara 9 alt başlık olmak üzere toplam 101 maddeden oluşturulmuştur. Katılımcı yasama, halka hesap veren yürütme,  bağımsız yargı sistemi temelini oluşturmaktadır. Bu demokratik harekete karşımızda devlet ciddiyeti vardı, kararlıydılar, iyi hazırlanmışlardı, güven verdiler, umut tazelediler. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘ Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’. Eşit ve özgür vatandaş olarak düşüncelerimizi özgürce ifade edebileceğimiz ve inandığımız gibi yaşayabileceğimiz demokratik, laik, sosyal hukuk devletine Türkiye’de yaşamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çağdaş, Uygar Dünyanın Normlarına Uygun Bir Deklarasyon Yayımlandı”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, “Biz Türkiye rejiminin değiştiğine inanan 6 siyasi partiyiz. Türkiye’nin yetişmiş insan gücünün, Türkiye’nin kaynaklarının 21.yy’da çağdaş bir demokrasi yaratmak için uygun koşulları olduğuna inanan bizler yeni bir anayasa yapma, yeni bir yönetim oluşturmak amacıyla bir araya geldik. Herkesin içine sinebilecek çağdaş, uygar dünyanın normlarına uygun bir deklarasyon yayımlandı. Hukukun, anayasa ilkelerinin, kuvvetler ayrılığının, kişi hak ve özgürlüklerinin, kadın erkek eşitliğinin bir mutabakata bağlandığı, imza altına alındığı bir deklarasyondur. Bu bir süreç. Bu sürecin devamında ekonomik ve sosyal alanda, dış politika alanında yapılacak yeniliklerle önümüzdeki seçimlere gidilecek. Biz Ünye’de bu bilinçle çalışacağız. Türkiye’yi uçurumun kenarına getiren tek parti, tek adam yönetimini, dünyada eşi benzeri olmayan Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminden Türkiye’yi kendi kuruluş ilkelerine getireceğine inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

“Gönlülerimiz Türkiye İçin, Bayrak İçin, Gelecek Nesil İçin”

Deva Partisi Ünye İlçe Başkanı İrfan Tosun, “Bizler Ünye’nin sorunları için beraberiz Türkiye’nin sorunları için beraber olmak için yola çıktık. 6 siyasi partinin genel başkanı ve teşkilatları uzun bir çalışma sonucunda yeni bir Türkiye’nin oluşumu için yola çıkılma kararı alındı. Tarihi bir karardı, bu kararda sayın genel başkanlar çok dik durdu ve geri adım atmayacaklarını ifade ettiler.  Parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğin vurguladılar. Bir dönem Ankara‘da Mecliste görev yaptım, milletvekillerinin bir adı, şanı, namı vardı ve saygı duymamak mümkün değildi. Fakat şu anda çok üzücü ki bunu yakın tarihte burada da şahit olduk, vekillerimizin bırakın bakana ulaşmasını bırakın başbakana bırakın cumhurbaşkanına ulaşmasını bir belediye başkanına ulaşamadığını yaşadık. Milletvekillerinin artık hiçbir esprisi kalmadı. Parti logolarımız, genel başkanlarımız ayrı partiden olsa bile gönlülerimiz Türkiye için, bu bayrak için, gelecek nesil için birlikte. Ben genel başkanlarımızı, bu ekibi canı gönülden kutluyorum. O 101 maddeyi gece gündüz çalışarak hazırlayan ekibe çok teşekkür ediyorum. Bu 101 maddenin temelinin içini incelediğimizde göreceksiniz ki tek kişilik sistem istenmiyor. Tek başına, her şeyi ben biliyorum demek olmaz. Tek başına bir ülke yönetilmez, istişare ile yönetilir. 6 genel başkan bununla ilgili mutabakat sağladı. 6 siyasi partinin güç birliğinden güç doğacağını ve yine küçük noktada da olsa kararsız bir kesim ve 6 partinin harici birçok partinin de bizi destekleyeceği inancındayız. Bu inanç ile yola çıktık. 2023 Türkiye’nin kurtuluş yılı olacak ve inancım şu dur ki bu seçim 2023’e kalmayacak.  O kadar kötü gidiyoruz ki insanlar bir an önce bu filmin sonlanmasını istiyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Özlemini Çektiği Tabloyu Genel Başkanlarımız Ortaya Koydu”

Demokrat Parti Ünye İlçe Başkanı Yılmaz Karayiğit, “Türkiye’nin özlemini çektiği tabloyu 6 parti genel başkanımız gerçekten göstermiş oldu. Bizde bu sayede il ve ilçe birlik beraberliğimizi daim etmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum