İŞ İNSANI HAYATİ BALCI: "MAALESEF Kİ GIDA BORSAMIZ YOK!"

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve 5. Meslek Komitesi Başkanı İş İnsanı (Balcı Toplu Tüketim) Hayati Balcı, Gazeteci Ulvi Gündoğdu'nun Nesnel TV ekranlarında hazırlayıp sunduğu "KONUŞUYORUM" programında ülkemizde yaşanan gıda krizleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

İŞ İNSANI HAYATİ BALCI: "MAALESEF Kİ GIDA BORSAMIZ YOK!"
18 Nisan 2022 - 16:12
Aynı zamanda Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanlığı’nda Yönetim Kurulu Üyesi olan İş İnsanı Hayati Balcı, ülke gündemini meşgul eden yağ ve şeker krizlerinden, gıdı borsasına, yerel esnafın sıkıntılarından, gençlik politikalarının önemine kadar geniş bir çerçevede açıklamalarda bulundu.

Canlı yayın programında ilk olarak gıda fiyatlarındaki artışın gıda toptancılığı üzerindeki etkilerini değerlendiren İş İnsanı Hayati Balcı, “Ünye’de gıda işi önemli bir boyutta. Gıda fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendik. Biz elimizden geldiğince müşterilerimize fiyat artışlarını yansıtmamaya çalıştık. Fabrikalardan elimizden geldiğince destek almaya çalıştık. Son zamanlardaki akaryakıt, elektrik gibi zamlar bizi çok ciddi anlamda yordu. Vatandaşa malı pahalı satmak istemiyoruz. Uygun fiyatta satmak istiyoruz ama kendi öz sermayemizi de koruyamazsak buda bizi iflasa sürükler.” ifadelerini kullandı.

“Mahalle Bakkallarımız Bizim Can Damarımız”

Programda mahalle bakkallarının zincir marketler karşısında ezildiğini ifade eden Hayati Balcı, “Maalesef ki burada mahalle bakkallarımız ulusal zincir marketlere eziliyor. Biz küçük esnaf büyük esnaf ayrımı yapmıyoruz. Ancak küçük esnafın burada kaybettiği şey şu oluyor; zincir marketler sayıları çok olduğu için ürünlerini alırken fazla alıyorlar. Bundan dolayı arada bir fiyat farkı oluyor. Mahalle bakkalımız kaliteli, birinci sınıf ürün satıyordur zincir marketlerde de aynı ürünler olabiliyor ancak fazla ürün aldıkları için gramajlarıyla oynayabiliyorlar veya fabrikaya ‘benim ürünümü şu kalitede, gramajda yap, fiyat aşağıda olsun’ diyebiliyor. Vatandaşlarımız özellikle gramajla alakalı konulara dikkat etsinler. Mahalle bakkallarımız bizim can damarımız. Mahalle bakkallarımız ayakta kalmazsa çocuklarımızı emanet edebileceğimiz bir yer olmaz. Anahtarımızı bırakacağımız bir esnafımız olmaz. Zincir marketlerde poşeti bile parasız alamıyorsunuz. Yerli esnafımıza sahip çıkalım.” diyerek mahalle bakkalı kültürümüzün unutulmaması gerektiğini hatırlattı.

“KDV İndirimi Çözüm Değil”

Hayati Balcı, ürün fiyatlarındaki zamların maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını belirterek, “Pandemi sonrasındaki fiyat artışları normal değil. Bu artışların nedenleri arz talep, nakliye-lojistik, doğalgaz, yakıt gibi birçok giderleri sayabiliriz. Maliyetler çok yüksek. Geçen yıl Ramazan kolisi 130 Lirayken bu yıl 219 Lira. KDV indirimi gerçekleşti devletimiz adına güzel bir uygulama ama vatandaşımıza bu çok kısa bir süre yansıdı. Bu fiyatların düşmesi için çözüm değil bence. Tarıma ve üretime daha çok destek verilmeli. Arada doğan yüzde yedilik farkı devlet tolere edecektir. Bu yüzde yedilik fark büyük firmaların vergi ödememesi demek. Ben bu aradaki farkı devletin üreticiye vermesinden yanayım. Marketlere ve bizlere denetimler yapılıyor ama fabrikalara da denetim yapılması gerekiyor. Bir ürüne zam geldiyse bunun sebebinin fabrikaya sorulması gerekiyor. Küçük esnaflara değil de esas üretimin yapıldığı yerlere işin temeline gitmek gerekiyor.” dedi.

 “Devletin Şeker Fabrikalarından Şeker Alamıyoruz”

İş İnsanı Balcı, ülkede yaşanan yağ ve seker krizine değinerek “Şuanda gündemde şeker var. Yağ yavaş yavaş gündemden düşmeye başladı. Biz firma olarak yağ konusunda sıkıntı yaşamadık.  Biz hammaddeyi dışardan getiren bir ülkeyiz. Ülkede yaptığımız Ayçiçek bize yeterli gelmiyor. Bizimde en büyük tedarikçilerimiz Rusya ve Ukrayna. Bize buradan hammadde temini gelmeyince fiyat artışları oldu. Bu işin birde arz talep boyutu var. Vatandaşlar aldıkları duyumlarla marketlere saldırıp rafları boşalttıkları için bazı fırsatçılarında gözü açıldı ve fiyatlarda artışlar meydana geldi. Ben Ramazan’dan sonra yağ fiyatlarının biraz daha gevşeyeceğini düşünüyorum.  Devletimizin 33 tane şeker fabrikası vardı bundan birkaç yıl önce bunların 18 tanesi özelleştirildi. Türkiye’de şeker, devlet şekeri ve özel sektör şekeri olarak iki kısma ayrıldı. Devlet kanalında işleyen şeker fabrikalarında şeker 50 kilogram tozşekerin çuvalı 550 Lira, özel sektöre bakıldığında 750-800 lira gibi değişken bir fiyat var. Biz 15 tane devlet şeker fabrikasından şeker alamıyoruz. Devlet fabrikaları bize şeker vermiyor. Sorduğumuzda ise üreticiye verdiklerini, yeterli gelmediğini söylüyorlar. Dolayısıyla bizde özel sektörden almak zorunda kalıyoruz. Zincir marketler nedense devlet fabrikalarından şeker alabiliyor.” diye konuştu.

“Maalesef ki Bir Gıda Borsamız Yok

Gıda Borsası için yer temini sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden İş İnsanı Balcı, “Maalesef ki bir gıda borsamız yok. Konuyla alakalı Belediyemizi birkaç kez ziyaret ettik. Fakat yer temini sıkıntımız var. Samsun’da Gıda Borsası var ve biz de Ünye’de Gıda Borsası istiyoruz bunun için Belediye Başkanımızdan bize yer temin etmelerini bekliyoruz.” dedi.

“Memleketimiz Sadece Fındığa Dayalı Olmuş”

Programda ilçe ekonomisinden de bahseden Balcı, şu ifadelere yer verdi; “Ben Ünye’nin turizm ve ekonomik açıdan çok geliştiğini düşünmüyorum. Ticaret Odası tarafından paylaşılan, Ünye’nin dışarıya ihracatı vardı ve bunun içinde yaklaşık elli kalem ürün saydım. Şuanda bakıyorum memleketimiz sadece fındığa dayalı bir yer olmuş. Biz herhalde fındığı biraz garanti görüyoruz. Şuan fındığa yapılan yatırım ile fındık fiyatları çok düşük. Gübre fiyatlarına bakarsak fındığın fiyatı 50 Liraların üstünde olması lazım. Köylü ürettiği ürünün karşılığını alamadığı için üretimi bırakıyor. Biz Ünye’ye büyük bir market açmak istedik ulusal marketlere karşılık olarak. Maalesef bunun için de uygun yer bulamadık. Bunun için Belediye Başkanımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

“Gençler, Refahın Güvencesidir.”

Balcı, son olarak gençlerin ve gençliğin önemine bahsederek, “Gençlik geleceğin umududur. Türkiye’de geleceğe umutla bakabilmek için gençlerin önünün açılması gerekiyor. Gençlerin söz sahibi olması gerekiyor. Bir ülkenin gençleri refahın güvencesidir.” ifadelerine yer verdi.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum