Reklam
Reklam

STK'LAR ÜNYE'DE 'ENGELSİZ YAŞAM KAMPI' İSTİYOR!

Ünye Bedensel Engelliler Derneği Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya 11 Mart Cuma günü, Ünye Sivil Toplum Platformu (ÜSTP) Dönem Sözcüsü ve Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı’nın katılımıyla yıllardır gündeme getirilen ‘Engelsiz Yaşam Kampı’ ile ilgili basın açıklaması yaptı.

STK'LAR ÜNYE'DE 'ENGELSİZ YAŞAM KAMPI' İSTİYOR!
11 Mart 2022 - 17:57 - Güncelleme: 12 Mart 2022 - 12:37
Ünye Bedensel Engelliler Derneği Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya, “Ordu geneli ve 19 ilçemizde 108 binin üzerinde engelli vatandaşımız var. Bunların daha iyi sosyal hayata katılımı için 6-7 yıldır Ünye’de mücadelesini verdiğimiz ‘Engelsiz Yaşam Kampı’ projemiz var. Arkamıza 14 tane engelli derneğinin, Ünye’deki Sivil Toplum Platformunun da gücünü alarak bir yola çıktık. Çınarsuyu mevkiinde boş alanda 15-16 dönümlük bir arazi bizlere yetiyor burada ‘Engelsiz Yaşam Kampı’ istiyoruz. Ünye’de engellilerin denizle ve suyla buluştuğu bir yer yok. Türkiye’nin en fazla engellisi olan yer Samsun. Samsun, il sınırında çok güzel Mavi Işık adı altında engelliler kampı yaptı ve burası her gün dolu. Samsundaki bu kamp artık bize hizmet veremeyecek durumda. Biz neden böyle bir engelli kampını Ordumuzda yapmayalım. Yerimiz hazır gelin hep birlikte 19 ilçenin Valisi, Kaymakamı, Belediye Başkanı, Bütün STK’lar ve İstanbul, Ankara’daki Ordu’nun tüm STK’larıyla birlikte gelin geleceğimize, Ordumuzun turizmine, engelli turizmine bir önayak olarak engellileri denizle, havuzla, tatille buluşturalım. Gelin bunu projelerle birlikte taşın altına elimizi koyalım. Bizler bunu başaramayacak değiliz. Bizim asıl gayemiz engellinin sosyal yaşama bakış açısını değiştirmek. Diğer ilçelerdeki engelli bireylerin de bu haktan yararlanması için engelli kampını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gelişi Güzel Yapılan Her Plaja Karşıyız”

Gelişi güzel yapılan plajlara karşı olduklarını ifade eden Başkan Yerlikaya, “Engelli birey ailesiyle gelecek, bir hafta sosyal alanda hepsiyle her türlü kültürel faaliyette faydalanmak için burada kamp yapacaklar. Bu ‘Türkiye’nin Engelsiz Yaşam Kampı’ olacak. 108 bin engelli 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında tüm Siyasilerden, Milletvekillerinden, Sivil Toplum Örgütlerinden bir müjde bekliyor. Biz projelerimizi DOKA veya AB’ye yaptırabiliriz. Biz Ordu’nun Engelli turizminin geleceğine bir adım atmak istiyoruz. Engelliye yapılan her türlü hizmetin yanındayız. Gelişi güzel yapılan her plaja da karşıyız. Engelli psikolojisi çok farklı, engelli bir birey ‘hep bana bakıyorlar’ psikolojisinde olur. Sizler de o an durumu görüp üzüleceksiniz o yüzden iki taraf için de sıkıntılı bir durum. Yer seçimi engellilerin istediği yer olursa daha güzel olur. Dünyanın her yerinden Engelli Sağlık Turizmi için geleceklerdir. Bunun içinde engelli hamamı, fitness salonları, fizik alanları, rehabilitasyon merkezleri olacak.” diyerek yapılacak olan tesisin engelli bireylerin seçimine bırakılması gerektiğini söyledi.

“Aileler İçin Kazanım Olacak”

Projenin sadece engelli bireyleri değil ailelerinin de sosyal yaşama entegre olmasını sağlayacak bir proje olduğunu belirten Başkan Nihat Yerlikaya, “Engellilerin ailelerine de sosyal eğitim vermiş olacağız. Aile içinde bir kazanım olacak. Hiç denizle buluşmayan arkadaşlarımız var. Bu tesisin kendine has 3-4 tane aracı olacak. Engelli buradan randevusunu alacak araç engellimiz neredeyse gidip onu alacak 5 gün ailesiyle birlikte tatilini yapacak ve aynı araçla evine gidecek. Burada amaç maddi kazanım elde etmek değil. Samsunda günü birlik gittiğimizde 40 TL ödüyoruz Büyükşehir’e.  3 öğün yemek alıyorsun ve bütün sosyal faaliyetlerden faydalanıyorsun. Bu çok cüzi bir rakamdır. Ödeyemeyecek durumdaki ailelerimiz için gerekli olan her şeyi biz mutlaka halledeceğiz kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hedefimiz burada engellinin bakış açısını değiştirmek.” ifadelerini kullandı.

“Bu Proje İçin Yıllardır Mücadele Ediyoruz”

Programda konuyla ilgili diğer STK’nın temsilcisi olan Türkiye Sakatlarlar Derneği (TSD) Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek, “ Biz bu proje için yıllardır mücadele ediyoruz. Bu proje bizim hayalimiz. Bazı aileler bize geliyor ve kendileri için de bir dinlenme alanı istediklerini dile getiriyor. Eminim bir gün bu halimiz de gerçekleşecek.”

Ünye Sivil Toplum Platformu Dönem Sözcüsü ve Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, “Bu projenin sadece engelli kardeşlerimize ve ailelerine değil insanlığa hizmet projesi olduğunu düşünüyoruz. Bu, turizm hareketliliğini hem de kentlerin yaşam kalitesi, insani yaşam kalitesini artıracak bir proje. Aynı zamanda yapılan projenin de maddi anlamda karşılığının da projelerle destekleneceği için Büyükşehir Belediyemizden özellikle bu projenin yanında durmasını, engelliler haftası kapsamında da bu projeye sahip çıktığını paylaşmasını Sayın Hilmi Güler Başkanımızdan bekliyorum.” ifadelerini kullandı.
 
“Ödenek Beklemiyoruz, İnşaatı Biz Yaparız”


TSD Ünye Eski Şube Başkanı Mahmut Bek de yaptığı konuşmada; “Bütün dernek Başkanları ve STK üyelerinin bizimle olduğunu biliyoruz.  Engelsiz yaşam projesinin ulaşım yeri kolaydır Samsun havaalanı, Ordu havaalanı, Akdeniz bağlantı yolu Ordu özelinde Türkiye ve Dünya Engelli Turizmine siyasal olarak toplumsal entegrasyonun bir başlangıcıdır. Biz alanda yapılacak tesislerden hiçbirine ödenek istemiyoruz. İnşaatını biz yaparız. İşletmeciliğini Ordu Büyükşehir Belediyesi veya diğer kurumlar yapabilir. Sadece diyoruz ki gönülde olan sevgi şekle dönüşsün.” dedi.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum