"TERZİ FİKRİ" 37. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Türkiye ve dünya devrim tarihine ismini altın harflerle yazdıran Fatsa’nın Bağımsız Belediye Başkanı Fikri Sönmez, ölümünün 37’nci yıldönümünde mücadele arkadaşları ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.

"TERZİ FİKRİ" 37. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI
07 Mayıs 2022 - 17:41
“Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım” diyerek “Fatsa modelini” kuran “Terzi Fikri” lakaplı devrimci önder Fikri Sönmez’in mücadele arkadaşları Fatsa’ya bağlı Kabakdağı Mahallesindeki mezarı başında bir araya geldi.

7 Mayıs Cumartesi günü Fatsa’dan Kabakdağı Mahallesi’ndeki aile kabristanlığına hareket eden siyasi parti, dernek ve STK üyeleri burada, “Fatsa Fikri Yaşıyor, Yaşatacağız”, “Fatsa Fikri Sönmez, Bu Şafaklarda”, “Onlara Sözümüz Devrim Olacak” gibi sloganlar atarak mezar başına geldiler.
Başta Sol Parti, Yeşil Sol Parti, SYKP, CHP, ADD gibi siyasi parti ve dernek yöneticilerinin yer aldığı anma programına il dışı ve çevre ilçelerden de çok sayıda kişi katılırken, programda açılış konuşmasını Faruk Gür yaptı.

“Fikri Abi Bize Ölümsüzlüğü Gösterdi”

Faruk Gür’ün “Pandemi sonrası bir kez daha sevgili Fikri Sönmez abimizin ölüm yıldönümü için bir aradayız. Fikri abi bize ölümsüzlüğü gösterdi. Eğer haklının, doğrunun yanında olursan adın mezar taşında kalmıyor ve seni sevenlerin kalbine girmişsen asla unutulmuyorsun.” sözleriyle başlayan açılış konuşmasının ardından Terzi Fikri Sönmez ve tüm devrimciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

“50 Yıllık Yapılamayanı Başarmıştı”

Sol Parti adına konuşan Aydın Akyazı; “Burada Fikri abiyle birlikte yattığımız çok sayıda cezaevi arkadaşı var. Hepiniz iyi bilirsiniz ki; O dışarda olduğu gibi cezaevinde de bizlere yaşam kaynağı olurdu, bizlere yön verirdi. Fikri Sönmez bir halk önderiydi. Biz Fatsa’da yeni bir demokrasi anlayışı geliştirdik, birçoğunuz bunun bir parçasıydınız. Doğrudan demokrasiyi uygulamak için çabalar gösterildi ve Türkiye Sol’unun 50 yıldır yapamadığı bir şeyi başarmıştık. Biz, Fikri abimizin cezaevinde hastalıktan öldüğünü değil, katledildiğini düşünüyoruz ve O’nun ölümünün hesabını mahşere bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Hep Birlikte Mücadele Etmeliyiz”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, “3 fidanı anmadan buradan Fikri Sönmez’e geçmek istemiyorum. Buradan onları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Türkiye’nin tarihindeki anlamlı ve değerli yerlerini her zaman korudular koruyacaklar. 30 yıldır burada Fikri Sönmez’i anmak için mücadele veriyoruz. Bu sadece Fikri Sönmez meselesi değildir burada bir tarih yatıyor. Bu tarih sadece siyasi hareketin tarihi değil aynı zamanda bir halk hareketinin tarihidir. Farklı siyasal görüşteki insanların bir araya getirildiği ortak gelecek için birlikte yaşam kurulmaya çalışıldığı bir mücadele tarihidir bu. Bu tarih o bakımdan en iyi sembolize eden Fikri Sönmez bir fikrin takipçisi olarak bu tarihte yerini anlamlı ve değerli bir şekilde aldı Deniz’ler gibi Mahir’ler gibi. 37 yıl önce çok kötü koşullarda kaybettiğimiz Fikri Sönmez’in anıtı önünde bu tarihi bir kez daha hatırlamak istiyoruz. Bu karanlık düzenin temsilcisi olan saray düzeninden kurtulmak için Fikri Sönmez fikriyatının hayata geçirilmesi için hep birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Fikri Sönmez’in Çok Özel Bir Yeri Var”

Konuşmasında Fikri Sönmez’in Türkiye tarihine kuruculuk örneğini göstererek damga vurduğunu belirterek, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Yöneticisi Kürşat Arslan, “Bir çok devrimciyi andık ancak andığımız devrimcilerin yanında Fikri Sönmez’in çok özel bir yeri var diye düşünüyorum. Fikri Sönmez’in özel yeri bir ihtilalciliğin yanı sıra bir kuruculuk örneği göstermesiydi Türkiye tarihine. Geçmişe baktığımızda bizim tarihimizde de sosyalizmi bir şekilde anlattığımız demokratik hayatı bir şekilde yaşayabileceğimiz bir örnek olarak Fikri Sönmez’i görebiliyor olmak bugün ki kuşakların önemli şanslarından birisidir. Onun bıraktığı mirası tam anlamıyla sahiplenmek gerektiğini ve bugüne uygulamak gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Anma programında son olarak Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez konuştu.

“Fikri Sönmez Bize Yol Göstermeye Devam Edecek”

Aynı zamanda Yeşil Sol Parti Kurucusu olan Naci Sönmez konuşmasında, “Fikri Sönmez benim için bir oğul ve siyasi dava arkadaşım olarak asla geçmişte kalmış bir değer değildir. Fikri Sönmez bugün yaşatılabildiği oranda benim için anlamlıdır. Bugün Fikri Sönmez’in ayak izlerini, ışığını Avrupa’daki yeni sol hareketlerinde görmek mümkündür. Latin Amerika’da görmek mümkündür.  Hangi halk kendini yönetmek kavgası veriyorsa orada ayak izlerini görmek mümkündür. Fikri Sönmez’i esas yaşatan bizler değiliz onu ve o günkü siyasi hareketin ve solun politik aklının yarattığı bir demokrasi anlayışı esas olarak bugün Türkiye ve dünyaya ışık olmaya devam ediyor. Ben bir evlat olarak onur duyuyorum ve bir arada birlikte bir mücadeleyi esas olarak bize öğretti. ‘Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım’ dedi. Bizler birlikte mücadele vererek Türkiye’ye demokrasi getirmeye çalışıyoruz ve Fikri Sönmez bize yol göstermeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Anma programı atılan sloganlarla son buldu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum