TÜRK SAĞLIK-SEN ORDU ŞUBE BAŞKANI ZENGİN: "SAĞLIKTA ŞİDDETE EN AĞIR CEZA VERİLMELİ"

Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, yaptığı açıklamada, salgın döneminde şifa dağıtmak için tüm gücüyle hizmet üreten sağlık çalışanlarına insanlıktan nasibini almamışlar tarafından yapılan saldırıların bitmek bilmediğini söyledi.

TÜRK SAĞLIK-SEN ORDU ŞUBE BAŞKANI ZENGİN: "SAĞLIKTA ŞİDDETE EN AĞIR CEZA VERİLMELİ"
09 Kasım 2021 - 21:22

Son olarak Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, bir sağlık çalışanı arkadaşlarının hasta tarafından saldırıya uğrayarak, darp edildiğini ve bunun sonucu olarak da iki dişinin kırıldığını dile getiren Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Zengin, “Saldırıya uğrayan arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor,  adli vaka nedeniyle gözaltı alınan ve kolluk kuvvetleriyle geldiği hastanede sağlık çalışanı arkadaşımızı darp eden insanlıktan çıkmış şahsın şiddet nedeniyle de gereken cezayı almasını umut ediyoruz” dedi.

“MÜCADELE İÇİN CAYDIRICI TEDBİRLER ŞART”

Geçtiğimiz yıl TBMM’de sağlıkta şiddete yönelik bir düzenlemenin hayata geçtiğini fakat düzenlemenin uygulamada hayata geçemediğini belirten Başkan Zengin, “Bu nedenle sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir. Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir.  Salgın sürecinde bile böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir. Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin ne sonu gelir ne de çalışan kendini güvende hisseder. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır.  Virüsle mücadele mümkündür ama bu şekilde sağlıkta şiddete karşı mücadele etmek imkansızdır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddete ağır yaptırım, kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalıdır. İnsanlıktan çıkmış barbarlara en ağır cezalar verilmelidir. Ambulansların kurşunlandığı, doktorların bıçaklandığı, sağlık çalışanlarının darp edildiği, hastanelerin gruplar halinde basıldığı ve amirlerin sürekli olarak mobbingi arttırdığı şiddet ile kararlı ve caydırıcı tedbirler ile mücadele edilebilir. Şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını talep etmemize karşılık ilgili değişiklikte şiddet uygulayanın yalnızca savcılığa sevk edilmesi eklenmiştir. Bu durum ise şiddeti çözüm yöntemi olarak benimseyen ve sağlık çalışanını darp ederek işinin görüleceğini düşünen hastalıklı zihniyet için caydırıcı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının can kurtarmak için hizmet ederken kendi can güvenliklerinden endişe duyduklarını belirten Başkan Zengin, sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Sağlıkta şiddete yönelik çözüm noktasında atılacak adımlar bellidir.
• Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler tutuklu yargılanmalıdır.
• Sağlıkta şiddet sadece kamu görevlisini darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçların da cezası olmalıdır.
• Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların acil hizmetler haricindeki kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre bedel ödeyerek yararlanması ile ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır.
 Bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ceplerinden para ödemelidir
• Sağlıkta şiddetin arttığı bilhassa Avrupa ülkelerinde uygulanarak olumlu sonuçlar alındığı gibi, sağlık hizmeti veren birim ve yerlerin hiçbir ayrım gözetmeksizin “Sıfır Toleranslı Alan” ilan edilerek bu alan dâhilinde gerçekleşen herhangi bir suçun cezasının hiçbir şekilde hafifletilmemesi ya da para cezasına çevrilmemelidir.
Sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri bu düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır. Sabrımız kalmamıştır. Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı gibi “Şiddet bir halk sağlığı sorunudur”. Bu sorunun çözüme kavuşması için daha kaç tane sağlık çalışanı arkadaşımızı kaybetmemiz gerekiyor?
Sendikalar olarak, meslektaşlarımıza ve sağlık mensuplarına yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz. Sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum