Reklam
Reklam

ULUBEY'DE HALK MADENE "HAYIR" DEDİ

Ordu'nun Ulubey, Korgan, Altınordu, Gülyalı ilçelerinde 24 Mayıs 2022 tarihinde ihaleye yapılacak olan maden arama ihalesine tepki mitingi Ulubey ilçesinde yapıldı.

ULUBEY'DE HALK MADENE "HAYIR" DEDİ
17 Mayıs 2022 - 12:24 - Güncelleme: 18 Mayıs 2022 - 09:53
Köy derneklerinin yanında Ordu Çevre Derneği,  Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, parti, sendika, oda temsilcilerinin de katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda ihalenin iptal edilmesi istendi.

Ulubey Doğa ve Çevre Platformu adına Abdülaziz Özen yaptığı konuşmada madencilikte kimyasal kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Toplanan itiraz imzalarını bakanlığa ileteceklerini, 24 Mayısta ihale yapılacak yerde olacaklarını söyledi.

Köylülerden ‘Bizi zehirlemeniz için mi sizi başımıza getirdik!’ diye tepkiler yükseldi.

Tepki gösteren bir diğer köylü İnci Akyıldız, “şimdi bana diyorlar ki toprağınızda altın var siyanürle, zehirli kimyasallarla onu çıkartıp alacağız. Suyunu, toprağını, havanı zehirleyeceğiz. Börtü böceği, kuşu, kurdu yok edeceğiz. Meyveleri yiyemeyeceksiniz. Sizi yavaş yavaş öldüreceğiz. Ben bu yaştan sonra nereye gideceğim. Yok öyle yağma. Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Atalarımızdan aldığımız emanet topraklarımızı tertemiz çocuklarımıza, torunlarımıza devredeceğiz. Bu toprakları kimsenin zehirlemesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş da Fatsa'da yaşananları artarak suyun kirlenmesini anlattı, Ulubey halkının birlikteliğini devam etmesini istedi.

Ziraat Odası Başkanı ve muhtarlar da konuşma yaptı.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Türkiye'm iki yılda 5 kez maden ihalesine çıktı. Ordu Çevre Derneği diğer Çevre örgütleriyle 4 âdetine dava açtı. Bazıları bu ihalelerle ülkenin parsel parsel satıldığını söylememize rahatsızlık duyuluyor. Maden karşıtlığını yalnızca siyanür adını kullanarak yapılması eksik ve yanlış."

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sahra, "Tarım alanlarımızın yok edilmesine karşı Ulubey'den yükselen sese dikkat edilmeli. Fındık bahçelerinden geleceğimiz, tarım alanları yok olduğunda geçim ve sağlık sorunları yaşayacağız. Maden işletmelerine izin vermeyeceğiz."

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum