Reklam
Reklam

VETERİNER HEKİM GÜNGÖR: "AŞILARIN ZAMANINDA VE DÜZENLİ YAPILMASI GEREKİYOR"

Ünye’de faaliyet gösteren Canik Veteriner Kliniği’nin kurucusu Veteriner Hekim Ali Güngör, ‘KONUŞUYORUM’ programında sessiz dostlarımızın sesi olarak önemli açıklamalarda bulundu.

VETERİNER HEKİM GÜNGÖR: "AŞILARIN ZAMANINDA VE DÜZENLİ YAPILMASI GEREKİYOR"
19 Temmuz 2022 - 18:41 - Güncelleme: 19 Temmuz 2022 - 19:00
Güngör, Gazeteci Ulvi Gündoğdu’nun sunumuyla hazırlanan canlı yayın programında evcil hayvanlardan sokak hayvanlarının teşhis ve tedavileri ile Canik Veteriner Kliniği olarak gerçekleştirdikleri hizmetler hakkında bilgi verdi.

1996 yılında Ünye’de ilk özel veterinerlik kliniğini kendisinin açtığını ifade eden Canik Veteriner Kliğini Kurucusu Ali Güngör, “Yeni nesil Z kuşağını ben çok seviyorum onları bizim gözbebeğimiz. Hayvanlara karşı duyarlı ve sevgisi olan bir nesil.  Sessiz yavrularımız onlar zaten bizim gözbebeğimiz. Onların insanlardan farklı sadece konuşmamaları inanın buna. Herkes sevdiği bir hayvanı alıp evine evcilleştirip onunla birlikte yaşamaya başlayınca evlattan farkı olmuyor. Evcil hayvanlarınız size alıştıkça sizin ruh halinizi anlıyorlar.” diyerek hayvan sevgisinin özel bir duygu olduğunu ifade etti.



“Aşıların Zamanında ve Düzenli Yapılması Gerekiyor”

Veteriner Hekim Ali Güngör, evcil hayvanlarda erken dönemde yapılan aşılamanın önemine vurgu yaparak , “Evcilleştirdiğimiz bu hayvanların sağlığı çok önemli. Özellikle egzotik hayvan da fazla bir aşı yok ama kedi köpekte mutlaka özellikle yavru aldılarsa nihayetinde evinizi arıyorsunuz aile bireylerinden bir birey oluyor. Onların sağlığı da sizin sağlığınızı etkiliyor.  Aşılamalar yavruyken başlıyor özellikle kedilerimiz de ellinci gününden itibaren iç dış parazit bu çok önemli. Köpeklerde aşılama biraz daha erken yapılmakta. Sahibinin ve evcil dostunuzun sağlığını korumak açısından aşılarını yaptırmak çok önemli. Önce iç dış parazit ile başlıyoruz altmışıncı gün boyunca günde iç dış parazit ellinci günde de ilk gençlik asışı dediğimiz karma aşılarından başlıyoruz. Kedilerde zaten kapsamlı kliniklerde program dahilinde tüm aşıları hayvan sahibinin müracaatı esnasında tüm aşıları periyodik olarak onlara iletiliyor.35 gün müddet itibaren iç dış parazit ve papi dediğimiz ilk yavru aşısını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Ondan sonraki 43. günde altıncı haftadan sonra ve yine gençlik hastalığına maruz kalmamaları için öncelikle gençlik hastalığı gençlik aşısı dediğimiz ve devamındaki diğer aşıların yapılması önemli bir olay. Aşılar % 70- 80 oranında etkili. Aşı çok önemli mutlaka hayvanların aşılarının zamanında ve düzenli yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Kırıklarda Tedavi Uygulayıp Operasyonlar Yapabiliyoruz”

Canik Veteriner Kliniği olarak klinikleri bünyesinde gerçekleştirdikleri tedavileri açıklayan Güngör, “Operasyon bakımından kliniğimizde hizmet alanında kısıtlamalarımız var. Tabii ki çoğunun tedavi edemediğimiz ve hatta teşhis koymadıklarımızı fakülteye yolluyorduk. İşte bundan ben üzüntü duyuyorum. Vatandaşa külfet yaratıyordu bu durum. Tahlillerinden tutun bütün hemogram biyokimya röntgen kliniğimizde hepsi var. Kırıklarda tedavi uygulayıp operasyonlar yapabiliyoruz. Her türlü operasyonları yapabildiğimiz gibi yapamadığımız bizi aşan tedavilerde maalesef oluyor. Bu tür bizi aşan durumlarda fakülteye sevk gerçekleştiriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“36 Kapasiteli Misafirhane ve Kedi Evlerimiz Var”

Veteriner Hekim Güngör, “Son model 36 kapasiteli misafirhane ve kedi evlerimiz var. 36 kediyi şu anda istediğimiz anda misafir edebiliyoruz. Pansiyon tarzında olduğu için özellikle bulaşıcı hastalıkları tabi ki misafir edemiyoruz ama vatandaşın tatile giderken yavrusunu bize emanet edebilecek bir kapasitedeyiz. Kırık çıkık ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklarda da hatta ameliyat öncesi bir gün önceden misafir ediyoruz son kontrollerinizi daha stressiz bir şekilde hayvan ele alması açısından önemli bir yer arz ediyor.” diyerek kliniklerinde 36 kapasiteli misafirhane ve kedi evleri olduğunu ifade etti.

“Erken Teşhis Koyularsa, Tedavi de Erken Biter”

Programda hayvanlardaki hastalık belirtilerinin erken dönemde nasıl anlaşılabileceğini de açıklayan Hekim Güngör, “Hayvanların davranışlarından anlaşılır. Halsizlik bitkinlik durgunluk, kusma, ishal, öksürük gibi etkenlerle zaten ortaya çıkar. Bu tür dönemlerde kusma ishale veya diğer başka belirtiler ortaya çıkmadan halsizlik durgunluk gözlemlendiğinde bize daha erken başvurmalıdır.  Erken teşhis koyularsa tedavide erken biter. Genel olarak ödemeler için böyle ne kadar erken teşhis edip tedavi ederseniz o kadar maliyetlerde uygun olur.” dedi.

“Ordu’da Bir Barınak Var Ama Kedi Evleri Maalesef Yok”

Ünye’de kedi evi ihtiyacı olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Güngör yetkililere seslenerek, “Ordu’da bir barınağımız var ama köpek üzerine fakat kedilerle ilgili bir barınak hatta ama kedi evleri maalesef yok. Bunun üzerinde çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Hayvan severler sokakta yaralı buldukları sokak kedilerini bize getiriyorlar elimiz kolumuz bağlanıyor. Bir kedi evi dahi olmuş olsa veyahut o belli sokaklarda çok güzel olur. Öyle hayvan severler var ki belli yerlerde mamalarını alıp dağıtıyorlar. En azından o insanlara yakın bölgelerde kedi evleri ya da köpek evleri yapılırsa sonuçta yani çok maliyetli bir şey olacağını sanmıyorum.  Onlarında güvenle barınabilecekleri yerleri olmuş olur. Tedavi gereken durumlarda bizlerde ilk müdahalesini tedavisini yaptıktan sonra vatandaşa gelerek güvenliği verebiliriz. Biz klinik olarak hayvan severlerin getirdiği tüm sokak hayvanlarına inanın maliyetinin altında destek ver indirim yapıyoruz. Tabii ki hayvan severlerimiz elini taşın altına koyuyorsa biz de elimizi taşın altına koyuyoruz imkanlarımız doğrultusunda.” sözleriyle aynı zamanda sokak hayvanları için kendilerinin de hayvan severlere destek olduklarını ifade etti.

“Hayvan Ambulansı Olsun İstiyoruz”

Veteriner Hekim Ali Güngör, Ünye’de hayvan ambulansı istediklerini ifade ederek, “Ünye’de tabii ki bir hayvan ambulansı olsun istiyoruz. Büyükşehir’den buraya hayvan ambulansı geliyor. Yaralı hayvanlarımızın ilk müdahalesinden sonra arayıp orduya sevk ediyoruz Ordu Büyükşehir’in ambulansıyla. Göz ardı edemeyiz bu hizmeti kendilerine teşekkür ediyorum.  Belediye başkanımız Sayın Hüseyin Tavlı Bey de konuyla ilgileniyor kendilerine de teşekkür ediyorum.” dedi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum