Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşların sağlığı için 3 ayda 10 milyon kişiye ulaşma hedefiyle yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini 81 ilimizde eş zamanlı olarak başlatılan program ile vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kütle indeksi (VKİ) ölçümleri gerçekleştireceklerini belirtti.
Fazla kilolu kişiler tespit edilerek Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirileceğini, bu sayede, kişilere diyetisyenler tarafından beslenme danışmanlığı ve takip hizmeti sunulacağını söyledi.
Obeziteye dikkat çekme, kişilerin genel sağlık durumunu değerlendirmeye yönlendirme konusunda bir adım olabilir. Öncelikle konuya açıklık getirmeye pek çok sağlık çalışanının, hatta uzmanların dahi vücut kütle indeksi yerine vücut kitle indeksi olarak kullandığı yanlış isimlendirmeyi düzeltmekle başlayalım. Tip dilinde kitle, vücutta herhangi bir dokuda ya da organda anormal büyüme anlamına gelir. Kütle ise, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı anlamına gelir.
Öyleyse doğru kullanımı beden kütle indeksi veya vücut kütle indeksi şeklinde olduğu konusunda artık hemfikiriz. BKİ, ya da VKİ şeklinde kısaltılmış halde kullanılır. Artık bu yazı sonrası sizlerde benim gibi yanlış kullanıma karşı duyarlı hale gelebilirsiniz.
VKİ hesaplama, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılırken vücuttaki yağ dağılımı hakkında bilgi vermez. Vücut kütle endeksi hesaplamasının en önemli işlevi kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığının belirlenmesi ve obezite tespitinin yapılmasıdır. Vücut kütle indeksi(VKİ), kilogram cinsinden ağırlığın metre cinsinden boyun karesine bölünmesi (kg/boy²) ile hesaplanır.
Örneğin; 70 kilogram ağırlığındaki bir kişinin boyu 1.75 metre ise şu şekilde hesaplanabilir:
70 / (1.75 x 1.75) = 22.86
VKİ hesaplaması sonucunda ortaya çıkan vücut kütle hesabınızı nasıl değerlendirebilirsiniz? Yukarıda size örnek verdiğim şekilde, kendi kilonuz ve boyunuzu oradaki değerlerin yerine yazarak hesaplamayı yapabilirsiniz. Sonucunuz eğer;
18.5 ve altı bir değerse zayıf
18.5 - 24.9 arasındaki değer normal kilolu
25.0 - 29.9 arasındaki değer fazla kilolu
30.0 - 34.9 arasındaki değere 1. derece obezite
35.0 - 39.9 arasındaki değer 2. derece obezite (aşırı obez)
40 ve üstü bir değer ise 3. derece obezite (morbid obezite) olarak kabul edilir.
Bu referans aralıklarla dilerseniz, kendi beden kütle indeksi değerlendirmenizi yapabilirsiniz.
VKİ sınıflandırması yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla bireyi değerlendirirken tek başına VKİ ile değil, mümkünse vücut analizi ve bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri, bel/ kalça ölçümlerinin oranını göz önünde bulundurmak daha doğrudur.
Vücuttaki toplam yağ miktarından çok, yağın vücutta bulunduğu bölge ve dağılımı daha önemlidir. Çünkü, vücuttaki yağın bulunduğu bölge ve dağılımı hastalıkların morbidite ve mortalitesi ile ilişkilidir.
VKİ, doktorlar ve diyetisyenlerin sağlık durumunu daha iyi anlamak için kullandıkları bir hesaplama olsa da tek başına bir teşhis aracı değildir. Diyetisyenler olarak vücut yağ kompozisyonunu ölçerken kişinin diyetini, yaşam tarzını, gerçekleştirdiği fiziksel aktiviteyi, aile geçmişini, genetiğini ve diğer sağlık taramalarını da hesaba kattığımızı hatırlatmak isterim.
Sağlık dolu günlere...
FACEBOOK YORUMLAR