Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

AÇ KALMAK YAĞ YAKTIRMAZ!

20 Nisan 2024 - 13:19

Oruç ve bayram süresince aldığınız kilolardan hızlı bir şekilde kurtulmak için yapmanız gereken ilk kural, gece yemek yeme alışkanlığını bırakmak. Sahur alışkanlığını devam ettirmek kilo fazlalığına, sindirim sistemi sorunlarına yol açacaktır.

Uyumadan 4 saat önce ana yemek, 2 saat öncesinde ara öğün yapmayı sonlandırmak gerekiyor. Güne kahvaltıyla başlamalı, öğle ve akşam öğünlerini asla atlamamalısınız.  Öğün anladığınızda hem sağlıksız besin tercihine yönelim artıyor hem de tek seferde daha fazla yemek yiyerek insülin salınımı olumsuz etkilemiş oluyorsunuz.

Uzun süre aç kalmak kortizol salınımını da etkileyecektir. Kortizol böbrek üstü bezlerinin üst kısmından üretilir. Normalde sabah yüksek olan kortizol gün boyunca azalır. Kortizol sürekli yüksek seyrederse anksiyete, depresyon, baş ağrısı, kemik yoğunluğunda azalma, hafıza sorunları, uykusuzluk, kilo alımı kaçınılmaz olur. Denge elbette tüm hormon salınımlarında önemli. stresliyken, sevinçliyken, heyecanlandığınızda ya da uyuduğunuzda kortizol hormonu da vücuda paralel olarak hareket eder.

Kortizol seviyesinin normal olmasını isteme sebebim, yediğiniz yiyeceklerden aldığınız karbonhidrat, yağ ve proteinleri vücudunuzun nasıl kullanacağını yönetiyor olması. Eğer siz vücudu uzun süre aç bırakır, öğün atlarsanız kortizon salınımınız etkilenir ve yağ depolamaya başlarsınız. Bu sebeple bilinçsizce kendi başına yapılan diyetlerde ya da aç kalınarak, öğün atlayarak yapılan zayıflama diyetlerinde başlangıçta kilo verirsiniz ama ardından verdiğiniz kiloların hızla size yağ olarak döndüğünü fark edersiniz.

Alkol, şekerli yiyecek ve içecekler kortizolün dostudur, kortizol seviyeleri yükseltmesi sebebiyle onlardan uzak durun. Kilo vermek için yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzına getirmeye odaklanın. Vücudun harcadığı kaloriden daha az kalori alarak bir enerji açığı yaratarak yağ depolarının kullanılmasını sağlamak mümkün. 

Yağ depolarını azaltmak,  kas kütlesini korumak için vücudun ihtiyacı olan kadar vitamin ve mineralden zengin beslenmekte elzem. Kas dokusunu koruyarak kaliteli zayıflamak isterseniz tavsiyem yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak her gün en az 45-60 dakika yürüyüşü günün istediğiniz zamanı yapmanız olacak.

Sağlık dolu günlere...



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum