Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Ateroskleroz (Damar Sertliği) Nedir?

14 Mayıs 2022 - 16:06 - Güncelleme: 15 Mayıs 2022 - 10:20

Vücudumuzdaki doku ve organlara kan taşıyan atardamarların duvarında, zamanla biriken plaklar, atardamarın daralmasına ve elastikiyetinin kaybolmasına neden olur. Bu durum ateroskleroz (damar sertliği) olarak adlandırılır.

Hastalığın yani damar sertliğinin kalpte oluşması halinde kalbe giden oksijen oranı azalır. Kalp krizi riski oluşur. Beyinde gerçekleşen damar sertliklerinde bilinç kaybı, görme yetisinin yitirilmesi, konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir.

Bacak damarlarındaki tutulumlarda ise kramp şeklinde belirtiler oluşur. Ağrı, ısı kayıpları ve gangrenler gelişebiliyor. Böbrek damarlarının sertleşmesi halinde de hipertansiyon ve böbrek fonksiyonlarının bozulmaları gözlemleniyor.

Aterosklerozdan korunmak için en önemli faktörler sağlıklı beslenme ve sigara kullanımından uzak durmaktır. Sigara kesinlikle tüketilmemelidir. Diğer bir önemli konu Akdeniz tipi diyet olarak bilinen özellikle kırmızı et ve hayvansal yağlardan uzak; sebze, meyve ve zeytinyağı ağırlıklı ve özellikle protein kaynağı olarak da balığın tercih edildiği bir beslenme şekli kalp sağlığı açısından ve aterosklerozu önleme açısından çok önemlidir.

Sigara içmek damarlarınıza zarar verir. Sigarayı bırakmak damar sertliğinin (aterosklerozun) ilerlemesini durdurmak ve komplikasyon riskinizi azaltmak için en iyi yoldur. Fiziksel aktivite dolaşımı iyileştirebilir ve tıkanıklıklar etrafında doğal bir baypas oluşturan yeni kan damarlarının gelişimini sağlar.

Egzersiz, kan basıncının düşmesine yardımcı olur ve diyabet riskini azaltır, ideal kilonuzu korur ve kalp damar hastalıklarından sizleri uzaklaştırır. Fazla kilonuz varsa, ilk adımda 5 ile 10 kilo arasında kilo vermek, damar sertliği (aterosklerozu) geliştirmenin başlıca risk faktörlerinden ikisi olan yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Stresi yaşamınızın merkezinden çıkarmak yaşam kalitenizi artıracaktır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum