Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

AZ UYKU DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

30 Mart 2024 - 12:53

Düzensiz uykunun insülin duyarlılığınızı etkileyebileceğini biliyor musunuz? Uyku bozuklukları, glisemik sonuçların bozulmasına neden olmakta, diyabetin ortaya çıkmasına zemin hazırlamakta ya da diyabeti olanlarda hastalığın seyrini olumsuz etkilemekte ve komplikasyon riskini arttırmaktadır.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, uykusuzluğun tip 2 diyabet riskini artırdığı yönünde bir sonuca sahip.

337 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmada, uykuya zor dalan veya uyuduktan sonra uyanan kişilerin kan şekeri seviyelerinin, uyku sorunu yaşamayan kişilere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, sık görülen uykusuzluk semptomlarının daha yüksek HbA1c seviyelerine neden olduğunu ve dolayısıyla uykusuzluğun tip 2 diyabette nedensel bir rolü olduğunu ortaya koydu.


Az uyku iştahı nasıl etkiler?

Düzensiz uyku, geç yatıp geç kalkma nedeniyle gece yemek yeme ve kahvaltıyı atlama davranışları; glukoz metabolizmasını olumsuz etkiler ve obezite gelişimine, diyabete zemin hazırlar. Uyku eksikliğinde; tokluk hormonu olan leptin baskılanır, iştah uyarıcı olan ghrelin salınımı ise artar. Böylece açlık hissi ve gıda alımının artmasına bağlı kiloda artış ortaya çıkar.

Çocuklar için uykunun önemi:   

İnsülin karşıtı düzenleyici hormonlardan olan büyüme hormonu, uykunun başlangıcında yükselir, NREM uykunun derin evresinde en yüksek seviyeye ulaşır. Büyüme hormonu eksikliğinde, glukoz kullanımının azalmasıyla insülin direnci gelişir. Bu sebeple çocuklar için yeterli uyku büyük önem taşır.

En az altı saat uyumak, özellikle de 23.00-05.00 saatleri arasında uyuyor olmak sağlıklı bir yaşam için önemli. Öyle ki vücut sirkadiyen ritimde Güneş’le yani doğal ışıkla beraber uyanıyor ve harekete geçiyor. Ramazan Ayı’nda standart bir uyku düzeninden bahsetmek pek mümkün değil fakat, ramazanda yediğinize içtiğinize dikkat ederek uyku düzeninizi destekleyebilirsiniz. 

İftar saatinden sonra kafein içeriğinden çay, kahve tüketimine dikkat ederek yerine uykuya dalmanızı kolaylaştıracak melisa, papatya çaylarını tercih edebilirsiniz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum