Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BAHAR SEBZELERİNDEN GELEN SAĞLIK

27 Nisan 2024 - 16:07

Bugün sizlere baharın gelmesiyle soframıza gelen şifalardan bahsedeceğim.
Nisan sebzeleri: Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.

  • Karaciğer sağlığı için enginar tüketin.
     Enginarın karaciğer için çok faydalı olduğunu eminim daha önce duymuşsunuzdur. En önemli özelliklerinden biri karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçerisinde bulunan ‘Sinarin’ adlı antioksidan; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. 
  • Kuşkonmaz kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
     Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan folat, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Folat seviyesi düşük olunca kalp hastalıkları riski önemli ölçüde artar. Kuşkonmaz ayrıca potasyum açısından da zengin bir kaynaktır ve sodyum içeriği düşüktür. Kuşkonmazları, havuç gibi soyarak zeytinyağıyla beraber ızgara yapabilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde et yemeklerine eşlik edici olarak pişirebilirsiniz.
  • Parkinson hastalarına bakla uyarısı!
     Beslenme düzeninizde baklaya yer açmak, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.  Bakla, vücudun dopamine dönüştürdüğü bir bileşik olan levodopa (L-dopa) bakımından zengindir. Bu nedenle bakla tüketimi, yapılan bazı araştırmalara göre düşük dopamin seviyeleri ile karakterize olan Parkinson hastalığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar ile etkileşim göstereceği için mutlaka hekime danışılmalı.
  • Bakla zehirlenmesine dikkat!
      Glikoz 6-fosfat dehidrogenaz enziminin eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla sebzesinin yenmesi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkıma yol açarak ciddi bir kansızlığa sebep olduğundan hayati risk taşır.  Bakla tüketiminden sonraki 24 saat içerisinde baş ağrısı, güçsüzlük, bulantı, sırt ağrısı, titremeler ve ateşle başlayıp idrarda kırmızılık ve sarılıkla devam eden şiddetli anemi gözlenebilir. Bu duruma ‘favizm’ (bakla zehirlemesi) adı verilir ve hastaneye başvurulması gerekir.
Hem lezzet hem de sağlık açısından meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye, sağlığınızı geliştirmeye özen gösterin, sağlığınıza yapacağınız en büyük yatırımın yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu unutmayın.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum