Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BEHÇET HASTALIĞI

03 Aralık 2022 - 18:04

Behçet hastalığı, vücudun birçok yerinde iltihaba neden olan oldukça nadir bir hastalıktır. Dünyada en çok Türkiye’de görülüyor. Çin, İran, Japonya, Kıbrıs, İsrail ise hastalığın sık görüldüğü diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak Behçet hastalığının otoimmün bir reaksiyonu içerdiği düşünülüyor. Hastalık üzerine yapılan genel araştırmalar, bağışıklık sisteminde rol oynayan HLA B-51 geninin, hastalıktan etkilenen insanlarda daha sık rastlanan bir gen olduğunu ortaya çıkarıyor.

Behçet hastalığı yaşamış olan bir aile bireyiniz varsa, bu hastalıktan etkilenme riskiniz de arttığı anlamına geliyor. Hastalık, genital bölge, göz, ağız, sinir sistemi, eklemler ve kan damarlarını etkiliyor.

Behçet hastalığının neden olduğu aft ve enfeksiyon için çeşitli tedaviler bulunuyor. Mide ve bağırsak iltihaplarını azaltmak için kortikosteroidler, immün baskılayıcılar ve biyolojik terapiler de dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Genel tedavi planlaması hangi organın tutulduğuna ve tutulma derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Medikal tedavinin yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek hastalığın seyrinde önem taşır. Behçet hastalığına sahip olan kişiler öncelikle pastırma, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerden uzak durmalı. Sebze tüketmek her ne kadar faydalı olsa da havuç ve kereviz gibi kök sebzelerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Bunlara ek olarak, kişi mümkün olduğunca yağsız bir beslenme programına sahip olmalıdır. Süt tozu, krema, kaymak gibi ürünler, fast food gıdalar, kızartmalar, tatlandırıcı içeren gıdalar ve çerezler aft oluşumuna yol açabileceği için tüketilmemelidir.

Günlük su tüketimine dikkat etmeli ve sigara, alkolden kesinlikle uzak durulmalı. Kişinin günlük egzersiz yapmasının da bağışıklığını güçlü tutacağı unutulmamalı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum