Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BİLİNÇSİZ KULLANIMDA MAGNEZYUM TAKVİYESİ!

18 Mayıs 2024 - 13:21

Kanda magnezyum değerine bakmadan magnezyum kullanma çılgınlığı yaygınlaşıyor. Eğer bağırsaklarda emilim bozuklukları veya magnezyum yetersizliği ağır boyutta ise magnezyum desteği, hekim kontrolünde elbette verilir. Ancak, kişilerin bilinçsizce kendi başına kullanımı, oldukça sıklaştı. Yiyecekler bize magnezyumu sunarken bilinçsizce takviyelere elbette gerek yok.

Magnezyum yetersizliğinde ne olur?

Magnezyum yetersizliği, uyku kalitesinde azalmaya, hatta uykusuzluğa neden olabilir. Kişide anksiyete, depresyon ve zihinsel karışıklık görülebilir. Uzun süre magnezyum yetersizliği,  tip 2 diyabet, migren ataklarının tetiklenmesi,  osteoporoz yani kemik erimesi,  kalp ritminde düzensizliğe yol açabilir. Magnezyum eksikliği kaslarda kontrol edilemeyen gerginliğe yol açacağı için bacak krampları yaşanır. Vücut yeteri kadar magnezyuma sahip olmadığında sinir hasarı oluşabilir ve bu da ellerde, ayaklarda ve yüzde karıncalanma hissi yaratır. Magnezyum yetersizliği adet öncesi semptomlarının yoğun hissedilmesine neden olabilir. Çalışmalar, magnezyumun kadınlarda âdet öncesi dönemde ruh halini iyileştirdiğini ve ödem sorununa yardımcı olabileceğini ve adet dönemini ağrılarını azaltabileceğini gösteriyor.

Magnezyum içeren besinler nelerdir?

Kaju, badem ve bitter çikolata, kabak çekirdeği en sevilen magnezyum kaynağı gıdalar arasındadır. Bunların yanı sıra tam tahıllılar ve kinoa da magnezyum içerir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler, susam, keten tohumu en iyi kaynaklarıdır. Sertlik derecesi yüksek sular ve maden suları magnezyumun iyi kaynakları arasındadır.

Günlük magnezyum ihtiyacımı beslenme ile nasıl sağlarım?

Bir avuç kabak çekirdeği, bir kase salata, bir tabak koyu yeşil yapraklı sebze yemeği yiyen bir kişi günlük magnezyum ihtiyacının tamamını karşılamış olur. Ya da 1 avuç içi kadar badem, fındık, ceviz karışımı, 3 ince dilim ekmek, 1 kase yeşil sebzelerden hazırlanmış salata günlük magnezyum ihtiyacınızın yüzde 100'ünü karşılar.

Günde Ortalama Ne Kadar Magnezyum Alınmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, sağlıklı bir birey günde ortalama olarak 280 ila 350 mg arasında magnezyum almalıdır. İnsanlar genellikle gıdalardan günlük gereken magnezyum miktarını alırlar ve takviye almasına gerek kalmaz. Magnezyum takviyelerinin bilinçsiz ve aşırı kullanımı toksik olabilir. Magnezyum takviyesi, birçok ilaç ile (kalp ilaçları ve antibiyotikler vb.) etkileşime girebilir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek en sağlıklı yol olacaktır, gerekli durumda doktorunuz zaten takviyesine sizleri yönlendirecektir.

Sağlık dolu günlere...




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum