Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BİTTER ÇİKOLATA YÜKSEK KAN BASINCINI DÜŞÜRÜYOR

20 Aralık 2021 - 13:19 - Güncelleme: 20 Aralık 2021 - 13:22

Bitter çikolata, yüksek kakao ve zengin mineral içeriğine sahiptir. Yüzde 70-85 kakao içeren 80 gram'lık bitter çikolata tüketimi, günlük alınması gereken diyet lifinin yüzde 35'ini, demir miktarının yüzde 53'ünü, magnezyum miktarının ise yüzde 59'unu karşılamaktadır.

Ayrıca bol miktarda fosfor, çinko ve kalsiyum içermektedir. Bitter çikolatanın sağlığımız için yararlı olan çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin, kalp hastalıklarına neden olan doymuş yağlardan da fakirdir. Ama bu gereksinimlerin karşılanması için günlük 80 gram çikolata tüketimi fazladır.
Çikolata kalorisi ve şeker içeriği yüksek bir tatlıdır. Bu nedenle tüketiminde dikkatli olunmalıdır.  Sağlığı korumak için haftada 2-3 kere 30 gram bitter çikolata yemek yeterli olacaktır.

Bitter çikolatada bulunan flavanoller yüksek kan basıncını düşürmedeki etkilerini NO (Nitrik Oksit) üretimini artırarak ve anjiyotensin dönüştürücü enzim aktivasyonunu engelleyerek göstermektedir. Nitrik oksit ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri kan damarlarının genişlemesini sağlayarak yüksek kan basıncını düşürmektedir.

Vücudunuzda enflamasyonu azaltması, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesinin düşmesinde etkili olması, mutluluk hormonu salınımını tetiklemesi, kan basıncını ve kalp hastalığı riskini azaltması düzenli ve yeterli miktarda bitter çikolata tüketmenin faydalarından bazılarıdır.  

Kakaonun yaygın olarak şeker kombinasyonları ile tüketiliyor olması da konu obezite olduğunda göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. Bitter çikolata tercihi özellikle şekerli bir besinin tüketimi isteniyorsa, başka bir abur cubur niteliğinde besine kıyasla, kakaonun faydaları da göz ününe alınarak yapılabilir.

Çikolata seçerken şeker miktarına bakılmalı, ürünün içerdiği kakao oranına ve içeriğindeki yağ miktarına bakılmalıdır. Mümkünse kakao içeriği yüksek, şeker ve yağ içeriği düşük olan bir ürün kullanılmaya özen gösterilmelidir.
    
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum