Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BÖBREK TAŞININ OLUŞUM NEDENLERİ

25 Haziran 2022 - 13:34 - Güncelleme: 25 Haziran 2022 - 13:49

Böbrek taşı oluşumunda birden fazla faktör etken rol oynayabilir. Gün içinde yeteri oranda su içilmemesi idrarla atılan taş öncüsü maddelerin yoğunluğunu artırır ve idrarı asidik hale getirebilir. Bu durumda böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. İdrar rengi sarı veya koyu olan hastaların berrak bir idrar rengine ulaşana kadar yeterli miktarda su içmeleri tekrarlayan taş oluşumlarını önlemeye yardımcıdır. 

Sitrat, kalsiyum taşlarının oluştuğu kristallerin dışarı atılmasını engeller. Bu sayede böbrek taşı oluşma riski azaltılırken, olan taşların da küçülmesi sağlanır. Genelde böbrek taşı düşürenlerin sularına meyve eklemesi de bu sebepledir. Taş düşürme sürecinde sıvı alımını da desteklemek adına portakal ve limon gibi meyvelerle suyunuzu aromalı hale getirebilirsiniz. Çayda yüksek oranlarda oksalat vardır. Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmak taş oluşumunu etkileyebilir.

Ailede böbrek taşı geçmişi olması yani genetik unsunlar böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Beslenme de böbrek taşı oluşumunda etkili olabilir. Böbrek taşı, taşı oluşturan minerallere göre çeşitlere ayrılır. Kalsiyum taşları, ürik asit taşları, sistin taşları, Sitruvit (enfeksiyon) taşları gibi oluşum nedenine göre çeşitleri vardır ve her birinin uzak durması gereken besinler farklıdır, beslenme programlarını da taşın türüne göre hazırlanır.  

Protein, sodyum veya şeker açısından yüksek bir beslenme düzeni böbrek taşına zemin hazırlayabilir. Yüksek protein düşük lif oranı içeren şekilde beslenmekten kaçınılmalıdır.  Ayrıca yiyeceklerin çok fazla tuzlu tüketilmesi böbreklerden atılan kalsiyum miktarını artırır ve böbrek taşı riskini önemli ölçüde artırır. Böbrek taşı oluşumunda bir diğer etmende doktor kontrolünde tüketilmeyen vitaminlerdir. Uzun süre D vitamini ve kalsiyum takviyesi kullanmak böbrek taşlarının oluşumuna yol açabilir.

Araştırmalar, et ağırlıklı diyetlerin ürik asit böbrek taşı riskini yükselttiğini gösteriyor. Hayvansal protein kaynakları yerine bitkisel protein kaynakları tercih etmek hem kolesterol seviyelerini düşürür hem de böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde oksalat miktarı fazladır. Ispanak, semizotu, pancar, şalgam, taze fasulye bamya gibi sebzeler bu sınıfa girer. Bu sebzeler sınırlandırılmalı ve diğer sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesi de böbrek taşı hastaları için önemli bir detay. Obezite, üriner kalsiyum ve ürik asit atımını artırarak taş oluşumuna sebep olur. Fazla kilolardan kurtulmak da taş oluşum riskini düşürmeye katkı sağlar.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum