Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

CADILAR BAYRAMI VE BALKABAĞI

12 Kasım 2022 - 18:02

Pagan ve Hristiyan köklerine rağmen günümüzde seküler bir kutlama olan Cadılar Bayramı renkli kostümler ve bal kabağı dekorasyonlarıyla kendini gösteriyor ve her yıl geleneksel olarak 31 Ekim gecesi kutlanıyor. Amerika'da Cadılar Bayramı geldiği zaman korkutucu yüzlere sahip ve içi mumlarla aydınlatılmış bal kabakları evlerin bahçelerini süslüyor.

Cadılar bayramının bir işareti olan bu gelenek, Amerika'da çok popüler olsa da aslen "Cimri Jack" adında İrlandalı bir halk masalından geliyor. Kötü ruhları kaçırmak için kabakların içi oyulup üzerine yüz çizildiği söyleniyor.

Kimileri gelenekleri için kimileri ise sağlıklı beslenme adına balkabağına kış aylarında oldukça büyük bir ilgi gösteriyor. Sağlığı koruma ve geliştirme anlamında balkabağı dengeli beslenmede ön plana çıkan sebzelerden biri olmayı hakediyor. Bal kabağına turuncu rengini veren beta karoten, göz sağlığımızın korunmasında ve gelişmesinde etkidir.

100 gr bal kabağında yaklaşık 9 mg C vitamini bulunur, yani bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını %35’ini karşılamasını sağlar. C vitamini, bağışıklığın güçlenmesi ve demirin daha kolay emiliminde rol oynar. Aynı zamanda cildin kolajen üretimini destekleyerek daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.

Balkabağı içerisindeki yüksek lif miktarı ile sindirim sistemimizin çalışmasında pozitif etki gösterir, uzun süre tokluk sağlar. Kolesterol seviyesini dengeler. Balkabağı denildiğinde sadece sebze kısmı akla gelmiyor tabi, kabak çekirdeği de çok faydalı. Kabak çekirdeği içerisindeki E vitamini ve çinko minerali sayesinde meme, kolon, prostat, akciğer ve göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıcı potansiyel etkiye sahiptir.

Kabak çekirdekleri, salataya ya da yoğurda eklenerek yenebileceği gibi atıştırmalık olarak günde 1 avuç kadar tüketilerek de beslenme düzeninizin bir parçası olabilir. Mevsimin yıldızlarından balkabağını sadece şeker içinde yüzen bir tatlı olarak düşünmeyin.

Balkabağı ,Trakya mutfağında börek harcı olarak, İtalya’da ise makarnaların iç dolgusu olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor farklı lezzetlere açıksanız bu şekilde deneyebilirsiniz. A ve C vitaminlerinden zengin balkabağını ana yemeklerin parçası balkabağı çorba olarak veya kurabiyelerde, Amerikalıların sık tercihi gibi tarçın ve süt ile birlikte kahve içerisinde de kullanabilirsiniz.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum