Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

CEVİZ SEVERLER ŞANSLI

19 Kasım 2022 - 14:53

Ceviz en lezzetli kuru yemişlerden birisi ama lezzetli olduğu kadar da insan sağlığını destekleyici ve geliştirici. Ceviz, diğer kuru yemişlere göre daha farklı çünkü yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi içeriyor. Bu asitler beyin ve kalp sağlığını koruyor, insülin direnci riskini azaltıyor, diyabeti engellemeye yardımcı oluyor.
 
Ceviz ye, zihin açılsın sözü aslında gerçek. Şekliyle tıpkı bir beyni andıran ceviz, içeriğiyle beyin sağlığını geliştiriyor. Omega-3, çocuklarda son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan hiperaktivite ve dikkat eksikliği ile yakından ilişkili, hatta çalışmalar depresyonla dahi omega-3 ’ün ilişkisini gösteriyor.

Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada ise ceviz tüketimiyle ilgili bazı sonuçlara ulaşıldı. 140 bin kadın üzerinde yapılan bu araştırmada haftada iki porsiyon ceviz tüketenler, hiç tüketmeyenlere göre yüzde 24 daha az Tip 2 diyabete yakalanma ihtimaline sahip. Cevizde bulunan E vitamini, damarlarda meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığını önler.

Yapılan başka bir çalışmada düzenli ceviz tüketimi sayesinde, kalp damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı belirtiliyor.

Linoleik, alfa linoleik ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sistemini olumlu yönde etkiler.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi tercih eden kişilerin beslenme örüntülerinde ceviz sevilen bir tercih olsa da, özellikle çocuklar ve balık tüketmeyen veganlar için omega3 kaynağı olan ceviz günlük beslenmenin vazgeçilmezi olmalı.

Enerji içeriği yüksek bir besin olduğu için tüketim miktarlarında aşırıya kaçılmamalı. Günde dört adet ceviz tüketmeniz yeterli olacaktır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum