Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTEYE YOL AÇABİLECEK GIDA KATKI MADDELERİ

17 Şubat 2024 - 16:49

İngiltere’de Southampton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; renklendirici denilen boya katkı maddelerinin çocukların hiperaktivite veya ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) davranışları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini bildiriyor.

Bu yazımda sizlere çocukların beslenmesinde yer almaması gereken katkı maddelerinden bahsedeceğim, sizlerde etiket okuma alışkanlığı kazanarak çocuklarınızı bu gıdalardan uzaklaştırabilirsiniz.

Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. E102, E124 gibi.
Bu kodlar her katkı maddesi için  Avrupa Birliği’nin “Gıda Bilim Komitesi” tarafından belirlenmektedir. Ülkemizde de gıda katkı maddelerinin kullanımı, miktar ve dozları Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerinde belirtilmiştir.

 E102 Tartrazin/Tartrazine
E110 Sunset Yellow FCF
E122 Azorubin
E124-Ponso 4R
E211-Sodyum Benzoat
Yapay renklendiricidir.

Alkolsüz asitli içecekler, kahvaltılık tahıllar, hazır kek karışımları, hazır soslar, toz içecek karışımları, hazır erişteler, mısır cipsleri, patlamış mısır gibi gıdalarda bulunur. Tartrazin Avusturya ve Norveç’te tamamen yasaklanmıştır.

Kafein içeren içeceklerden de uzak durulmalıdır. Hiperaktif çocuklarda çikolata, şeker ve kafeinli besinler insülin ve buna bağlı olarak adrenalinin salınımını artırdığından, bu tür gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Doğal, yeterli ve dengeli beslenme ile çocuğunuzun sağlıkla büyümesini sağlayabilirsiniz.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum