Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ÇOCUKLARDA KAFEİN TEHLİKESİ

28 Ocak 2023 - 14:12

Çocukların tolere edebileceği kafein miktarı yetişkinlere kıyasla çok daha düşüktür. Çocuklar için önerilen kafein miktarı, yaşa ya da ağırlığa göre değişir. American Academy of Pediactrics (Amerikan Pediatri Akademisi) 12 yaş altı çocukların; kafein içeren yiyecek veya içecek tüketmemelerini öneriyor.

12 yaş üstü çocukların ise; günlük kafein tüketimlerinin 85-100 miligramın altında olmasını öneriyor. Ancak günlük yaşamda tamamen sınırlamalara uymak mümkün olmadığı durumlarda 12 yaş altında kafein içeren gıdalar tüketilse bile günde 50 mg’ı geçmemeli.

Çocuklarda fazla kafein tüketimi; uykusuzluk, sinirlilik, mide bulantısı, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü ve kalp atış hızının artmasına neden olabilir. Ayrıca, çocukluk çağı ve ergenlik dönemi kemik gelişimi için en önemli yıllardır. Fazla kafein tüketimi, kalsiyum emilimini engelleyerek, kemik gelişimini yavaşlatabilir. Kafeinin idrar söktürücü etkisi; sıvı alımı yeterli olmayan ve fazla ter atan çocuklarda, su ve mineral kaybına yol açabilir. Fazla kafein tüketimi çocukların bedensel ve zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, gelişim çağındaki çocukların kafeinli gıdaları sınırlı tüketilmesi konusunda aileler dikkatli olmalıdır.

Okul çağı çocuklarında yapılan bir çalışmada, günde 50 mg ve üzerinde kafein alan çocukların, 10 mg ve altında alanlara göre düşünmede güçlük ve sinirlilik benzeri olumsuz bulgular gösterdikleri gözlenmiş. 2017 yılında, Journal of Clinical Sleep Medicine dergisinde yayımlanan bir başka çalışmada, kafein tüketiminin, çocukların uyku düzenleri ve davranışları üzerindeki etkisi araştırıldı. 8-12 yaş aralığındaki, 309 çocuk ve aileleri ile yürütülen bu çalışma;

• Kafein tüketimi ile huzursuz uyku sendromu ve sabahları yorgunluk hissi arasında ilişki olduğu,

• Endişe, depresyon, kurallara uymama ve agresif davranış gibi davranışsal problemleri artırabileceği gibi olumsuz durumlar araştırma sonuçları arasında yer alıyor.

Ebeveynler genellikle çay ve kahve sınırlaması yaparak çocukları kafeinden uzak tuttukları gibi bir yanılgıya varıyorlar. Gazlı içecekler, kakaolu süt, sıcak çikolata, buzlu çay, kakaolu kahvaltı gevrekleri hatta dondurma gibi çocukların tükettiği pek çok ürünün içeriğinde kafein bulunuyor. 100g çikolatada 60 mg, 330ml kola 55 mg, çikolatalı dondurma 15 mg, çikolatalı süt 20 mg kadar kafein içeriyor.

Çocukların sağlıklı büyümeleri konusunda her konuda olduğu gibi beslenmeleri konusunda da maddi, manevi ailelere büyük sorumluluklar düşüyor. Yasaklar yerine sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmek ve desteklemek çok daha sağlıklı bir adım olacaktır.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum