Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ÇOCUKLARINIZI SPORLA BÜYÜTÜN

21 Ocak 2023 - 15:43

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, yetişkinler gibi çocuklar da hareketsizliğe alışmış durumdalar. Daha ilk yaşlarından itibaren televizyon, tablet, bilgisayar ve cep telefonu ile tanışan çocuklar, aktivitesi düşük bireyler haline geliyorlar. Hareketsiz geçen saatler obezitenin tetikçisi oluyor.
                               
Çocukluk döneminde obez olanların %40'ı, ergenlikte obez olanların %70'i erişkin yaşlarda da obez oluyor. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik çağında obezite ile yapılacak mücadele erişkin yaşlardaki sağlık açısından da çok önemli.

Tüm yaş gruplarında fiziksel aktivite, tüketilen besinlerin harcanmasını sağladığı gibi, vücut yağ oranının düşmesine ve böylece kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor. Araştırmalara göre düzenli fiziksel aktivite ileri yaşta meme, yumurtalık, prostat ve testis kanserleri riskini düşürüyor.

Fiziksel aktivite mevcut kemik yoğunluğunu korumak ve kemiklerin direncini arttırmak açısından da önemli. Kemik, kas, bağ ve tendonların sağlıklı şekilde gelişmesini ve güçlenmesini destekler. Koordinasyon ve denge sağlar.

Sporun çocuklara yalnızca fiziksel değil, sosyal ve psikolojik gelişim açısından da birçok faydası var. Spor, çocukların disiplinli olmalarını sağlar. Ayrıca, azimli ve kararlı davranırsa istediği şeyi başarabileceğine olan inancını artırır. Arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirir, takım çalışması ve yardımlaşmanın faydasını öğreterek iletişim becerisi gelişmiş birey olmalarını sağlar.

Çocukların genç yaşta, kalıcı şekilde sakatlanmasını önlemek için, ağır sporlardan uzak durmaları gerekiyor. Aşırı fiziksel yük ve büyüme plaklarına gelen darbeler, bu bölgelerin erken kapanmasına neden olabilir. Bu sebeple çocuk önce yapacağı sporu sevmeli ve kendisi için uygun olan spor dalını seçmeli.

Hangi Spor Hangi Yaş Grubunda Yapılmalı?

2-3 yaş için: Koşma, zıplama, yakalama veya trambolinde zıplama gibi aktiviteler uygundur. 4-7 yaş: jimnastik, dans veya yüzme gibi sporlar bu yaş çocuğunun kasların gelişimini için uygundur. 8-10 yaş: tenis, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, yelken, hentbol aikido, binicilik, okçuluk yapabilirler.

Çocuğunuzun sporla kazanacağı yetenekleri, hayatının her alanında kullanarak daha başarılı bir birey olmasını desteklemenizi diliyorum.
Sağlık ve huzur dolu günlere...


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum