Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

DEPREM BÖLGESİNDE ÖZEL BESLENME GEREKSİNİMİ

18 Şubat 2023 - 14:07

Geçtiğimiz günlerde merkez üssü Kahramanmaraş olan, birçok ilde hissedilen bir deprem felaketinin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yaralarımızı sarmak birbirimize destek olmak konusunda olağanüstü bir milletiz.

Birçok alanda yardımlar toplanıyor, en temel ihtiyacımız olan beslenme konusunda destek sağlanmaya çalışılıyor elbette ama sağlık şartları sebebiyle normal herkesin yiyebildiği yiyecekleri tüketemeyen kişilerde var. Özel beslenme gereksinimi olan deprem bölgesindeki ihtiyaç sahipleri (çölyak, diyabet, gıda alerjisi, gıda intolerans , PKU, vb.) tespit edilerek uygun şekilde beslenmeleri sağlanması gerekiyor.

Şeker hastaları için insülin, şeker ölçüm kitleri ve beraberinde ihtiyaç duyulan diğer ilaç ve tıbbi malzemeler büyük önem taşıyor. Çünkü diyabetlilerin aldıkları karbonhidrata karşı insülin dozunu ayarlayarak uygulamaları gerekiyor. Bir diğer riskli grupta PKU hastaları. Vücudumuz fenilalanin sentezleyemez.

Vücudumuza fenilalanin amino asidini gıdalar aracılığıyla alıyoruz. PKU hastalarının tedavisinde de diyetle alınan fenilalanin miktarını sınırlandırıyoruz. Hastalar günlük alması gereken protein ihtiyaçlarını özel formula mamalar ve düşük proteinli özel ürünler ile sağlıyor. Bu ürünler hastaların ihtiyacı olan tüm amino asitleri içermekle beraber ürünlerin içinde fenilalanin çok az veya hiç bulundurmuyor. Deprem bölgesinde ise bu ürünlere ulaşmak zor.

Haberlerde çölyak hastaları için özel ekmeklerin bölgeye gönderilmeye başlandığını duymuşsunuzdur. Deprem bölgesinde çölyak hastalarına yönelik glutensiz gıda ürünlerine gerçekten ihtiyaç var! Gerek vatandaşlarımız gerekse üretici firmaları deprem bölgesine özel beslenme ürünleri konusunda destek olmalı. Onlar herkes için gönderilen ekmek dahil  pek çok yiyeceği tüketemiyor.

Özel beslenme desteği almak zorunda olmayan kişiler içinde durum elbette kolay değil. Doğal afetlerde beslenme açısından en savunmasız grup çocuklar. Afet sonrası durumlarda erzaklar enerji sağlamaya odaklanır, bu nedenle karbonhidrat açısından zengin olmalıdır.

Afet sonrası ilk günler bisküvi, zeytin, tüketime hazır kurubaklagil gibi bozulması zor ürünler tercih edilmelidir. Daha sonra kurulacak mobil mutfaklar sayesinde sıcak yemeğe geçiş sağlanacaktır. Enerji vermesi için helvanın etkili olduğunu aklınızda tutarak yardım kolilerinize mutlaka ekleyin. Bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar en fazla hipotermi riski altında olanlar. Uzun süren açlık yine vücut ısısını etkileyeceği için, soğuk günlerde beslenme ayrıca önem taşıyor.

Yaşanılan deprem felaketi ile ilgili eleştirilecek, konuşulacak çok şey var, ancak milletimizin birlik ve beraberliğiyle yaraların sarılacağına inancım sonsuz. Depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum