Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Diyetinizi Baharat ile Taçlandırın!

25 Şubat 2023 - 12:11

Birçok bitki ve baharat özü, fenolik bileşikler ve fitokimyasal bileşenlerden dolayı çok çeşitli bakteri, maya, küf ve virüslere karşı antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Türk mutfağında sıkça yer verilen baharatların sağlığımızı nasıl etkilediğinden bahsedelim.

Tarçın, kan şekerini düzenlemesinin yanı sıra çok önemli bir antimikrobiyal baharattır. Zerdeçal da antimikrobiyal etkisi yüksek olan bir diğer baharat, içerisinde bulunan ''curcumin'' maddesi vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Karabiber, kullanımı çok sık olan bir baharat çeşididir ve sindirimi kolaylaştırmada oldukça etkilidir.

Yapılan bir çalışmada zerdeçalın karabiber ile birlikte kullanılmasının içeriğindeki ''curcumin'' maddesi sayesinde 2000 kat aktivitesini arttığını bildiriyor. Kişniş, terpinen, kersetin ve tokoferoller dahil olmak üzere çok sayıda antioksidan içerir. İçeriğindeki ‘Citronelol’ bileşeni mükemmel bir antiseptiktir.

Kişnişin ağız yaraları ve ağız ülserlerinde anti-mikrobiyal ve iyileştirici etkileri vardır. Mide bulantılarında ilk çarenin arandığı baharat olan nane ile yapılan araştırma sonuçlarına göre nanenin pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığı biliniyor.

Nanenin özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi de yine herkes tarafından bilinen faydalarından. Kimyon ise gaz ve şişkinlik sorunlarının önüne geçmek için kullanılan önemli bir baharattır.

Kimyonun, Helicobacter pylori gelişimini önleyerek özellikle mide ve akciğer tümörünü engellediğini bildiren bazı çalışmalar mevcut. Kırmızı pul biber toplumumuzda neredeyse her yemeğe ilave edilen baharatlar arasında yer alıyor. Kırmızı pul biber baharatı bağışıklığı destekler ve metabolizmayı hızlandırmada yardımcı olarak kullanılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz kullanımını ortalama 5 gramla sınırlandırmayı tavsiye ediyor. Tuzu azaltabilmenin en kolay yolu da baharat kullanımını arttırmak olacaktır. Baharatlar ile hem yemeği aromalandırabilir, hem de baharatların zengin içeriği sayesinde sağlığınızı geliştirebilirsiniz.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum