Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER NEDEN SAĞLIKSIZDIR?

11 Mart 2023 - 13:35

Diyet denildiğinde genellikle daha az kalori almaya odaklanırız. Gün içinde yaktığımız kalori, aldığımız kaloriden fazla olduğu için de yavaş yavaş kilo veririz. Peki, almamız gerekenden çok daha az kalori aldığımız zaman ne olur?

Vücudunuzun ihtiyacından çok daha az kalori almak metabolizmanızı fazlasıyla yavaşlatabilir. Metabolizmanız yavaşladığı için de az yiyip kilo almanız kolay hale gelir. Vücudunuz, enerji için kullanacak kalori bulamadığı zaman kaslara ve yağ depolarına yönelir. Yani kas ve su dokularından kayıp artar.

 Çok düşük kalorili diyetler karaciğer ve böbrekler için de zararlıdır. Gut ve diyabetin yanı sıra düşük kalorili diyetler safra kesesinde taş oluşmasına neden olur. Yağ metabolizmasında çok hızlı bir kilo kaybıyla meydana gelen değişikliklerden kaynaklı safra kesesinde taş oluşabilir. Proteinin yapı taşı olan karbon, hidrojen, oksijen ve azottan oluşan amino asitler karaciğerde metabolize olur. Karbon, hidrojen ve oksijen bölümü yıkılarak enerjiye dönüşürken, azot bölümü üreye çevrilir ve kan dolaşımına girer. Olması gerekenden çok protein yıkımı karaciğerin daha çok çalışmasını gerektirir. Aşırı yükle karşılaşan karaciğer zamanla yıpranır. Bu nedenle hem açlık hem de aşırı protein alımı karaciğeri yorar.

Üre zararlı bir molekül olduğu için kan dolaşımıyla böbreklerden idrarla dışarı atılmak zorundadır. Aşırı protein yıkımı sonucu oluşan üreyi atmak için böbrekler aşırı çalışmak zorunda kalır ve zamanla yıpranır. Düşük kalorili diyetler de kas protein yıkımına neden olacağından, kandaki ürik asit seviyesi artırıp gut hastalığına neden olur. Ayrıca az miktarda karbonhidrat tüketiyorsanız gün içinde yorgun olmanız olası. Kalori açığı oluşturmak östrojen ve testosteron seviyelerinizi de düşürür.

Yetersiz vitamin mineral alımına bağlı kansızlık, saç dökülmesi, tırnaklarda değişim görülebilir. Kemik erimesine sebep olabilir ve kemik kırılganlığına yol açabilir. Kalorinizi düşürmek için ihtiyacınızdan çok daha az yemek yerseniz, bunun sonucunda gün boyu aç hissedersiniz. Bu da sizin kaçamak yapmanıza yol açabilir ve küçük parçalar halinde yüksek kalorili şeyler yemeye başlarsınız. Bu durumun size kilo aldırma riski hayli yüksek olacaktır. Kan şekerinde oluşan dalgalanmalara bağlı olarak yeme atakları meydana gelebilir. Kan şekerindeki dalgalanmalar ile tip 2 diyabet gelişme riski artabilir.

Diyet yapmak vücudunuzun tüm dokularını yok etmek değil, sağlıklı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulmak olmalıdır. Bilinçsiz programlar yerine uzman kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeniz en sağlıklı yol olacaktır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum