Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

FAZLA KİLOLARINIZIN SEBEBİ UYKUSUZLUK OLABİLİR

05 Kasım 2022 - 16:44

Düzensiz uyku nedeniyle zamansız salgılanan bazı hormonlar kolay kilo vermenize engel olabilir. Örneğin kortizol ve melatonin hormonu. Kortizol hormonu herhangi bir stres durumunda bağışıklığı baskılayıp kan şekerini yükseltir, vücutta aşırı salınımı da yağlanmaya neden olur. Kortizol en düşük seviyesine gece, en yüksek seviyesine ise uykudan uyandıktan 1-2 saat sonra ulaşır.

Bu nedenle uyku sorunu yaşadığınızda kortizol hormonunun yanlış zamanda salınımına bağlı olarak vücutta yağ depolanması artar ve hedef kilonuza ulaşmanız güçleşir.
Melatonin sentezi ve salınımı özel bir sirkadiyen ritme sahiptir.

Kandaki seviyesi karanlıkta artarken, aydınlıkta ışık ile birlikte baskılanır. Melatonin hormonunun etkisinden maksimum düzeyde yararlanmak için 23:00-05:00 saatleri arasında uyku önemli. Melatonin vücudun antioksidan kapasitesini arttırarak, apoptoz dediğimiz hücrelerin programlı ölümüne yardımcı olur ve böylece melanom, lösemi, akciğer, karaciğer, hipofiz bezi, prostat gibi birçok kanseri önlemeye yardımcı olur.

Yapılan çalışmalarda meme ve prostat kanseri olan hastalarda melatonin düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Yani düzenli uyku sadece kilo kontrolünde değil pek çok kanser riskini de azaltmada etkilidir. Vücutta yeteri kadar triptofan olmadığı zaman melatonin düzeyleri düşer. Meyveler olgunlaştıkça melatonin içerikleri arttığı için olgun ve mevsime uygun meyve tüketmenin melatonin sentezine vücudumuzda katkısı önemlidir.

Muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, kızılcık gibi meyveler melatonin salınımını artırır. Fındık, badem de serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasını, kasların rahatlamasını sağlar. Protein bakımından zengin olan hindi eti, içerdiği triptofan aminoasidi ile melatonin hormonunun yapısına katılarak uyku döngüsünü düzenler.

Yeni doğanların(0-3 ay) günde 14-16 saat, bebeklerin (1-2 yaş) 11-14 saat, okul çağındakilerin (6-13 yaş) yaklaşık 10 saat, genç ve yetişkinlerin ortalama 8 saat uykuya ihtiyacı olduğu göz ardı edilmemeli. Özellikle kilo verme sürecinde yavaşlama yaşayan yetişkinseniz, uyku düzeninizde özenli olmanızı öneririm.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum