Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Filizlenen Patatesler Zehirlenmeye Neden Oluyor!

27 Mayıs 2023 - 10:46

Patates her yaş grubunun severek tükettiği bir besin. Türkiye de yıllık kişi başı patates tüketimi 50.6 kg. Uygun koşullarda saklanır ve pişirilirse sağlığı olumlu etkiliyor, ancak bazı hastalık durumlarında uzak durulması gerekiyor.

Nişasta açısından zengin olan patates yüksek glisemik indekse sahiptir. 100 gram haşlanmış patatesin glisemik indeksi 82'dir. Bu, birçok meyve ve sebzeden daha yüksek bir değerdir. Bu nedenle şeker hastalığı olan kişilerin kan şekerinin hızla yükselmesini önlemek adına soğuk ve az miktarda tüketmeli.

Patatesin, potasyum içeriği yüksek olması sebebiyle böbrek hastalarında tüketim sınırlaması gerektiriyor. Sağlık problemi olmayan bireylerin de patates tüketiminde dikkat etmesini istediğim bir durum var. Filizlenen patatesleri, taşıdığı zehirlenme riskinden dolayı tüketmemek gerekiyor.

Patatesler uygun olmayan koşularda veya çok uzun süre saklanırsa, yumrular kontrolsüz çimlenir, daha sonra yeşilimsi bir hale dönüşür ve patatesler yumuşar. Çimlenme sırasında yumrular zehirli toksik madde olan Solanin üretirler. Yani patates filizlenirken, glikoalkaloid içeriği artmaya başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patates yemek, bu bileşiklerin aşırı miktarlarını almanıza neden olur.

Solanin zehirlenmesi belirtileri arasında bulantı, ishal, kusma, mide krampları, boğaz ve baş ağrısı, baş dönmesi vardır. Bu belirtiler görüldüğünde, mutlaka doktora gidilmeli. Bir patatesin filizlendiği görüldüğünde birçok kişi patatesin bu kısmını keserek gerisini kullanır.

Ancak filizlenen kısmın kesilmesi ile bu maddenin alımı engellenemez, patatesin her yerine dağılmış halde bulunur. Ayrıca patates pişirilerek de solanin yok edilemez. Filizlenmiş veya yeşil patatesleri yememek en güvenli yoldur.
 
Patateslerinizin tüketime uygun kalmasını istiyorsanız onları soğan ya da sarımsaklarla aynı kutunun içinde ya da yan yana kutularda saklamamalısınız. Çünkü bu, onların olgunlaşma süresinin hızlanmasına sebep olacaktır. Patatesler için ideal saklama sıcaklığı 4 derece üstü ve 15 derece altıdır. Buzdolabında saklamak uygun değildir. Patates, karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklanmalı


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum