Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

GUT AĞRILARINA KARŞI KİRAZ TÜKETİN

11 Haziran 2022 - 10:56 - Güncelleme: 11 Haziran 2022 - 11:50

Gut, kanda ürik asidin artışıyla oluşan birikintilerin eklemlerde, özellikle de ayak başparmağı ekleminde birikerek ağrı ve şişlik oluşturması ile sıkça karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor.
Aşırı ürik asit vücuttaki diğer eklemlerde, yumuşak dokularda, böbreklerde de birikebilir. Genetik yatkınlığın yanı sıra kırmızı et, sakatat ve deniz ürünlerinin fazla tüketimi hastalık riskini artırır. Aşırı şişmanlık ise hastalığı hızlandırır. Gut tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor.

Eğer kilo fazlalığı var ise mutlaka diyetisyen eşliğinde kilo kaybedilmelidir. Çünkü hızlı ağırlık kaybı kan ürik asit düzeyini artırır ve gut ataklarına yol açar. Yiyeceklerin sağlığı koruyucu ve geliştirici yönünden yararlanmak ağrının ve atakların azalmasına yardımcı olur. Yazın vazgeçilmez meyvesi kiraz burada ön plana çıkıyor.

Kiraz, antosiyanin denilen ve kirazlara yoğun kırmızı rengi veren flanidoidlerden zengindir.  Biyoaktif bileşenler dışında, yüksek oranda C vitamini, β karoten, A vitamini, E vitamini ile potasyum başta olmak üzere mineral açısından da oldukça zengindir. Literatürde sporcular üzerinde kiraz ve diğer kırmızı meyvelerin antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri sıklıkla çalışılmış ve kiraz tüketiminin ağır spor sonrası ağrıları azalttığı görülmüştür.

Buradan yola çıkarak gut ağrılarına karşı kiraz tüketimin etkileri araştırılıyor. Zhang ve arkadaşlarının 2012 yılında yaptıkları bir çalışmada gut hastası olan 633 bireyden günde 10-12 adet (1 porsiyon) taze kiraz tüketmesi isteniyor.

Bu kişilerin,  kiraz yemeyen kontrol grubuna kıyasla  %35 daha düşük gut atak riski olduğu sonucuna varılıyor. Buna ek olarak, kiraz ve diğer kırmızı meyvelerinin artritli hastalarda ürik asit seviyelerini azaltarak, artrit ataklarının azalttığı yapılan diğer çalışmalarda da desteklenmiştir.
Kirazın sağlık üzerinde olumlu etkilerinden yararlanabilmek, gut ağrılarınızı azaltabilmek için ara öğünde düzenli olarak 1 porsiyon yaklaşık 12 adet kiraz yiyebilir veya şekersiz olarak kirazı kaynatıp günde 2 bardak suyunu içebilirsiniz.

Sağlık dolu günlere...



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum