Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

HASTALIKLARA KARŞI KIŞ SEBZELERİ

26 Kasım 2022 - 14:30

Bağışıklık sistemimizi desteklemeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımızın olduğu soğuk havalarda kış sebzeleri sayesinde hastalıklardan korunabilirsiniz. En sağlıklısı sebzeleri çiğ olarak tercih etmektir. Buna en güzel örnek salatalardır.

Ancak sebzeleri pişirerek yeme alışkanlığımız daha yaygın ve genel olarak nişasta içerikli sebzeler daha çok seviliyor. Sebzelerin nişasta içerikleri artığında su oranları düşer ve dolayısıyla kalorileri de yükselir. Bu nedenle nişasta içeriği yüksek olan patates, tatlı patates, mısır, bezelye, taze bakla ve havuç gibi sebzeleri diğer sebzelere kıyasla daha az tercih etmelisiniz.

Her sebze kendine özgü içeriğiyle farklı yönde sağlığımızı olumlu etkiliyor. Kış sebzelerinden balkabağı, mor lahana, ıspanak, pırasa, karnabahar, brokoli, turp en çok tüketilenler arasında yer alıyor. Bal kabağı, güçlü bir antioksidan olan beta karotenden zengin bir kaynağıdır.

Bal kabağı bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Cilt sağlığını da korur. Mor lahana ise, vitamin bakımından zengin sebzelerden biridir, C vitamini, potasyum, magnezyum içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir.

Karnabahar yapısındaki sülforan ve indoller sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Brokoli yapısında sülforanlar, indoller, beta karoten, lutein ve kuersetin barındırır böylece LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ispanak kalsiyum, folik asit, K vitamini açısından zengindir ve başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu role sahiptir. Ispanağın içeriğindeki folat damarlara zarar veren protein seviyesini normal seviyelerde tutar.

Böylece kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Turp folik asit açısından zengin olduğu için hücrelerin DNA ve RNA onarımını sağlar; dolayısıyla da yaşlanmayı önler. Pırasa, Kuersetin ve flovonoid içerir böylece kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Diyabetlilerde kan şekerini düzenleyen turp solunum problemlerine de iyi gelen yiyecektir.

Hastalıkların arttığı kış mevsimini sağlam bir vücutla karşılamak için yeterli ve dengeli beslenme son derece önemli. Sofralarınızı kış sebzeleri ile çeşitlendirmek hastalıklara karşı kalkan olacaktır.

Sağlık dolu günlere...


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum