Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İLE ZAYIFLAMAK İSTERKEN KİLO ALMAYIN!

20 Ocak 2024 - 14:20

Neredeyse her tarifte karşımıza çıkıyor Hindistan cevizi yağı. Profesyonel destek almadan diyet yapanlar genelde kullandıkları yağın yerini onunla değiştiriyor. Sosyal medya bu yağın mucize etkileri olduğundan bahsediyor.

Ve özellikle spor yapanlarda sıkça tüketim olduğunu da biliyoruz. Peki Hindistan cevizi yağı mucize mi? Bu yazımda bu yağ hakkında doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğim sizlere.
Hindistan cevizi yağını tüketirken miktarlarda dikkatli olmamız şart. Çünkü 1 yemek kaşığı 120 kalori ve 14 g yağ, toplam yağında 12 g doymuş yağdır. Daha açıkça; Hindistan cevizi yağı bitkisel kaynaklı olmasına rağmen yüzde 80-90 kadarı doymuş yağ asitlerini barındırır. Yoğun olarak laurik asit bulunur. Daha az miktarda miristik ve palmitik yağ asitleri vardır.

Hindistan cevizi yağındaki laurik asit MCT değildir ve daha yavaş emilir ve diğer uzun zincirli yağ asitleri gibi metabolize edilir. Bu sebeple ticari Hindistan cevizi yağı, MCT içeren Hindistan cevizi yağı ile benzer etki göstermez.  Rafine edilmemiş Hindistan cevizi yağı, oda sıcaklığında katı haldedir ve aromatiktir.

Yanma noktası 117 derecedir. Yemek pişirmede daha kolay olması nedeniyle rafine Hindistan cevizi yağı kullanılır. İşlenmiş bu yağın yanma noktası ise 204-232 derecedir. Kokusuz ve tatsız olduğu için de yemeklerde tercih edilir. Yani tüketirken rafine edilmiş veya saf Hindistan cevizi yağı olmasına bakmak önemlidir.

Hindistan cevizi yağı fazla tüketilirse trigliserit ve LDL kolesterol artarken HDL de artabilir, bu durum kolesterol değerini olumsuz etkiler. Kilo almayı hızlandırabilir. Bu nedenle sınırlı tüketim önemli, unutmayın. Hindistan cevizi yağı ülkemizde sıkça kozmetik sektöründe kullanılıyor. Özellikle kremlerde kuruluğu azaltmaya ve cildin nemini muhafaza etmesini sağlamaya destekçidir. Saçlara parlaklık ve hacim vererek elektriklenmeyi önleyebilir.

Hindistan cevizi yağı eklenen kahve zayıflatır mı?

Kahveye Hindistan cevizi yağı ekleyerek tok kalıp, zayıflamayı hedefleyen kişiler olabiliyor. Bu şekilde kahveden alınan enerji yaklaşık 500 kaloriyi buluyor. Bu kalorinin neredeyse sağlıklı ve dengeli bir ana öğünden aldığınız kalori ile aynı olduğunu düşünürsek, sizi tok tutması gayet anlaşılır. Odaklanma ve zindelik içinse, kahveden aldığınız kafeinin size bunu sağladığını düşünebiliriz aslında. İçtiğiniz 1 bardak kahveden 500 kalori aldığınızı ve bu kalorinin de yağdan geldiğini düşünürsek, her ne kadar sağlıklı yağlar kullansanız da uzun vadede doymuş yağ alımınız artacağı için, yüksek kolesterole sebep olabilir.  Bu kahveyi sık tüketirseniz yüksek kalori içeriğinden  kaynaklı zayıflamak isterken kilo alabilirsiniz.











 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum