Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

İNME

06 Mayıs 2023 - 10:55

Kan damarlarının tıkanması ve yırtılması sonucu beyne kan gidişinin engellenmesi ile ortaya çıkan klinik duruma inme diyoruz. Her yıl dünyada 17 milyon kişi inme geçiriyor.

Hızla artan inme vakaları sonrası Dünya Sağlık Örgütü, inme yani halk arasındaki tabiriyle felç konusunda tüm dünyayı uyarıyor. Rakamlara göre her 3,5 dakikada bir kişi inme yüzünden hayatını kaybediyor.

İnme görülen kişilerin büyük bir kısmında kronik hastalıklar bulunuyor. Yüksek tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, uyku apne sendromu gibi hastalıkların kontrol altında olması ve tedaviye uyum sağlanması çok önemlidir. Yaş, genetik yatkınlık, sigara, alkol, madde kullanımı ve obezite de inme riskini artırıyor.

Günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılık, dil ve konuşma fonksiyonlarında bozulma nedeniyle iletişim problemleri, yatak yaraları, enfeksiyona yatkınlık, yutmada zorluk, hafızayla ilgili problemler, hareketlerde yavaşlama gibi sorunlar inme sonrasında olabilir.

Bu olumsuz durumları azaltabilmek için ilaç tedavisinin yani sıra fizik tedavi ve beslenme desteğine de ihtiyaç duyuluyor. İnme riskini en aza indirmek için yaşam tarzı değişiklikleri gerekiyor.
Sigarada bulunan nikotin beyne giden damarların kasılarak daralmasını tetikler. Sürekli nikotine maruz kalan kan damarlarının duvarları incelir, beyinde olan küçük damarların ise kolayca yırtılmasına neden olur. Bu nedenle sigaradan uzak durulmalı. İnme geçirme riskini azaltmak için temel tercih edilen diyet, sebze ve meyveden zengin, yağ ve tuz oranı düşük sağlıklı beslenme şeklindedir.

Diyetteki protein sağlıklı gıdalardan sağlanmalıdır. Kırmızı et yerine beyaz et (balık, tavuk gibi) tercih edilebilir. Etin yağlı kısmı veya tavuk derisi yenilmemelidir. Et ile pişirilen yemeklere yağ konulmamalıdır. Tüketime hazır işlenmiş gıdalar, işlenmiş etler, salam, sucuk, pastırma, sosis, kavurma, krema tüketilmemelidir.

Yemeklerde kullanılan tuz miktarı azaltılmalıdır. Yemeğe ekstra tuz eklemekten kaçınılmalı baharatlarla tatlandırma tercih edilmelidir. Hafta en az 5 gün 30 dakika, orta tempolu yürüyüşler yapılmalı. Çay katesin içeriğiyle güçlü bir antioksidandır. Günde üç fincan siyah ya da yeşil çay yaşam boyu inme gibi ciddi bir sorun yaşamamak için tüketebilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum