Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KAFEİN VE SAĞLIK

07 Kasım 2021 - 17:31

Kafein, en çok çay, kahve ve kakao bitkilerinde bulunan doğal bir uyarıcı. Bu etkisini aslında adenosin adlı nörotransmitteri bloke ederek gösteriyor. Normalde adenosin seviyeleri gün içinde artar, bu durum giderek yorulmamıza ve uyumak istememize neden olur.

Kafeinle bu etkiyi azaltmak mümkün. Yani kafein, beyindeki adenosin reseptörlerini aktive etmeden onlara bağlanarak uyanık kalmaya yardımcı olur. 

Kafein alım miktarı sağlıklı  bir birey için günlük 400 mg, hamile birey için 200 mg ile sınırlıdır.
Her şeyin fazlası zarar mantığı, fazla kafein alımında da  geçerli bir durum. Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını arttırır ve kemiklerde kırılganlık artar.
Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve tüketen kişiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat etmelidirler.

Kafeini fazla aldığınızda vücudunuzda oluşan yüksek kalp atışı, yüksek adrenalin hormonu ve yüksek hassasiyet gibi uyarıcı etkilerin şiddetli anksiyete, gerginlik gibi etkilere yol açabileceğini unutmayın.

Kahve, kafeinin en önemli kaynağıdır. İçeceklerdeki kafein miktarı kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir.

1 fincan türk kahvesi 65 mg  kafein, 1 fincan filtre kahve 175 mg kafein, 1 fincan çay ise 60 mg kafein,30 g çikolata ise 25 mg kafein içeriyor. Günde 2 fincan kahve ve 2 fincan çaydan  fazlasını tüketmemeye özen gösterelim.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum