Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KÜFLÜ PEYNİR VE EKMEK YENİR Mİ?

08 Ocak 2023 - 16:53

Her yıl tonlarca yiyecek çöpe atılıyor. Atılan besinlerin çoğu, son kullanım tarihi geçmiş yiyecek ve içecekler olsa da bazen bozulmuş gıdalar tüketiliyor. Yarısı küflenmiş bir limon, elma, portakal… Genelde insanlar küflü kısmı attıktan sonra kalanı yiyebileceğini sanıyor. Bu tamamen yanlıştır. Bir gıda küflendiyse, gıdada toksin üremeye başlamıştır.

Bu yüzden o gıdanın tamamının atılması gerekir. Küflerden kaynaklanan toksinlerin çoğu ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle pişirme sürecinde yok olmayacaklardır. Kaynayınca veya dondurucuda mikrobu kırılır inanışı hastalıklara zemin hazırlıyor. Küfler buzdolabında büyüyebilir ve donmaya bile dayanabilir. Tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da yaşayabilirler.

Küçük miktarlarda satın almak ve yiyecekleri hızlı kullanmak küf oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da küflü yiyecekler gördüğünüzde kesinlikle küflü yiyeceği koklamayın. Bu solunum sıkıntısına neden olabilir.

En çok küflenen yiyecekler arasında ekmek yer alıyor. Ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmek tüketilmemeli.

Bazı besinler ise küflü oluşları ile ünlüdür. Dünyada Fransızların ünlü Rokfor Peyniri, İngilizlerin Blue Cheese peyniri, Italyanların Gorgonzola peyniri besleyici küflü peynirlerdir. Ülkemizde de özellikle Erzurum, Sivas, Kars, Ardahan, Erzincan ve Konya küflü peynir üretiminin ve tüketiminin yapıldığı en yaygın yerlerdir.

Olgunlaşma evresinde bu peynirleri mahzende ya da mağaralarda toprak küplere basılmış bir şekilde külde veya toprakta bekletiyorlar. Olgunlaşma dönemi en az 3 ay olan bu peynirlerde küflü kısmı çok net görülüyor.

Küfünde mavimsi, yeşilimsi tonlar oluyor, Penicillium cinsi içinde en etkin olan Penicilliun Roquefortı ile kontrollü bir küflü peynir elde ediyor. Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli.

Yumuşak besinlerde görünen küflü kısmı atmak, küften kurtulmanızı sağlamaz. Sert besinleri küflü kısmı atarak tüketmekse yumuşak besinlere göre daha güvenlidir. Birçok küf zararsız olsa da hayati tehlike barındıran küf çeşitleri olduğu için küflü gıdaları tüketmemeye özen göstermeliyiz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum