Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KURU BAKLAGİLLER ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR

10 Aralık 2022 - 12:07

Kuru baklagiller, bitkisel protein kaynağı olmakla birlikte, 100 gramında 20-25 gr. protein, 5 gr. posa içerir. B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve posa içeriği yönünden zengindir. Yağ ve kolesterol içermez.

Baklagiller yüksek diyet lif içeriği sayesinde obezite, diyabet, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca kilo kaybına yardımcı olurlar. 21 klinik çalışmanın meta analizine göre; 940 yetişkin kadın ve erkek her gün beslenmelerine 1 porsiyon baklagil ilave ediyorlar.

Diyetlerinde diğer besinleri azaltmak için başka hiçbir çaba harcamadan 6 hafta sonunda ortalama 340 gram kilo kaybediyorlar. Bu rakam ilk bakışta küçük görünebilir ama senede yaklaşık 3 kiloya denk geliyor.
 
Türk mutfağında en çok nohut, fasulye, bezelye, mercimek, maş fasulyesi, börülce ve soya fasulyesini tüketmek tercih ediliyor. Kuru baklagil tanelerinin dışında fitik asit bulunur ve sindirimde, kalsiyum, demir, çinko gibi elementlerin ve proteinlerin emilimini azaltır.

Fitik asidi çözmek için baklagilleri bol suda yıkadıktan ve en az 24 saat ıslattıktan sonra pişirmek gerekir. Düdüklü tencerede pişirmek, pişirme süresinin kısalması ve yiyeceğin besin değerinin daha fazla korunması yönünden iyi bir yöntem olduğundan dolayı baklagilleri düdüklüde pişirmenizi öneriyorum.

Baklagillerin yapısında bulunan oligosakkaritler, kolona sindirilmeden geçtiği için bağırsak bakterileri tarafından parçalanırlar. Bu parçalanma ile karbondioksit, hidrojen ve metan gazı oluşturarak şişkinliğe neden olurlar.

Kurubaklagillerin yarattığı gaz şikayetlerini en aza indirmek için ilk önerim; ıslatma suyunu dökün ve temiz su kullanarak pişirin. İkinci önerimse, tüketirken mutlaka kimyon ekleyin.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum