Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KURU MEYVELER VE KEMİK SAĞLIĞI

19 Mart 2022 - 12:07

Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için sağlıklı yaşam, düzenli uyku ve doğru besinleri tüketmek önem taşıyor.

Kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemik sağlığının korunması, güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmelidir.

Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Menopoz sonrası kadınlarda düşük östrojen seviyeleri, oksidatif stres ve inflamasyon artışını tetikleyerek kemiklerin zayıflaması riskini artırıyor. Her yıl yaklaşık dokuz milyon kişi de kemik kırılması ile karşılaşılıyor.

Fenolik asit, flavonoitler ve karotenoitler gibi biyoaktif bileşikler açısından zengin meyve ve sebzeler, osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu konuda kuru meyvelerden de fayda sağlanabilir. Ülkemizde dut, erik, üzüm, kayısı, incir, hurma en sık tüketilen kurutulmuş meyveler arasında yer alıyor.

Advances’in Nutrition dergisinde yayımlanan çalışmada kuru erik tüketiminin kemik sağlığına olan katkısı araştırılmış. Çalışmada birçok veri incelenerek kuru erik yemenin iltihabı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu ve kemik sağlığını desteklediği görülmüş.
Kuru meyvelerin vitamin ve minerallere ek olarak yüksek lif içeriğiyle de bağırsak dostu besinler arasında yer alıyor.

Meyve tüketimi konusunda farklı renklerde çeşitliliği sağlayarak, hem tazesini hem de kurusunu tüketmeye özen gösterilmeli.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum