Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

LAVANTA ÇAYI

20 Şubat 2022 - 12:37 - Güncelleme: 20 Şubat 2022 - 12:51

Dünyadaki aromatik ve tıbbi bitkilerin üretimini ve ticaretini yapan ülkelerden biri de Türkiye. Lavanta, tıp, kozmetik ürünler, çay, dondurma gibi mutfakta kullanılan talebin arttığı yenilebilir çiçeklerden biridir. Her geçen gün artan beslenme ve sağlık sorunları karşısında çiçeklerinde sofralarda giderek kullanımı artıyor. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde yetişen lavantalar ülkemizde artan ilgiyi karşılama konusunda büyük paya sahip. Lavantanın 40'tan fazla türü bulunuyor. İngiliz ve Fransız türleri, lavanta çayı yapımında kullanılan en yaygın türlerdir.

Lavanta çayının sağlığı geliştirici pek çok özelliği bulunuyor. Çiçek tomurcuklarının, iyi bir uykuya yardımcı olan anksiyolitik ve gevşetici özellikleri bulunur. Uyku öncesi 1 fincan lavanta çayı içmeniz uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olabilir. Genellikle klinik veya huzurevlerinde bekleme salonlarında lavanta kokularının tercih ediliyor olması stresi azaltma etkisinden yararlanmak amaçlıdır. Bitki ekstrelerinin antimikrobiyal etkisinin incelendiği bir çalışmada S. aureus’ a karşı en etkili bitkinin lavanta olduğu gözlenmiştir. Ayrıca lavanta aroması, cilt üzerindeki etkileri gereği, kozmetik ürünlerde de sıklıkla tercih edilir. Saçınıza yumuşak, canlı ve parlak bir görünüm oluşturması için lavanta çayını masaj yaparak da uygulayabilirsiniz, kepek oluşumunu önlemeye de yardımcı olur.

Lavanta çayı tüketimi yasak olanlar;

· Lavanta çayı, lavanta çiçeklerine veya benzer çiçekli bitkilere alerjisi olan bireyler tarafından tüketilmemelidir. Aksi takdirde kişilerde nefes almada zorluk, ciltte kızarıklık, deri döküntüsü veya boğazda iltihaplanma gibi olumsuz semptomlara neden olabilir.

· Lavanta çayını antidepresan veya kolesterol düşürücü etkiye sahip ilaç kullananlar tüketmemelidir.

· Yüksek miktarda lavanta çayı içmek, cildin güneşe karşı hassasiyet geliştirmesine yol açabilir. Bu da ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilir.

· Lavanta çayı, kan pıhtılaşma önleyici etkisi, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için tehlikelidir. Özellikle de ameliyattan önce kullanılmamalıdır.

· Lavanta çayı, hamilelikte ve emzirme döneminde tüketilmemelidir

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum