Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

LİMON SUYUNUN ZAYIFLAMA VE TANSİYON ÜZERİNE ETKİLERİ

09 Mart 2024 - 14:58

Limon bitkisi  turunç olarak da bilinen Citrus aurantium, ile ağaç kavunu  olarak bilinen Citrus medica'nın çaprazlanması ile elde edilen bir doğal hibritdir.     

Limonlu su içmek zayıflatır mı ?

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada, yeterli miktarda C vitamini alan katılımcıların egzersiz sırasında önemli ölçüde daha fazla yağ yaktığından bahsediliyor. Diğer bir deyişle, egzersiz sırasında katılımcıların C vitamini durumu, yağ yıkımını etkiliyor. Ancak c vitamini kaynağının sadece limon olmadığını biber, maydanoz, kuşburnu, portakal gibi bir çok sebze ve meyvenin de C vitamini içerdiğini hatırlatmak istiyorum. Yeterli ve dengeli beslenmek zaten C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Özetle, limon ya da C vitamininin kilo kaybına etki ettiğine dair kesin bir şey söylemek için daha fazla araştırma yapılmalı. Yoksa tüm dünya salgın hastalık gibi şişmanlıyorken ne güzel olurdu biraz limonla bu işi çözebilmek...
 

Limon Tansiyonu Düşürür Mü?


Yapılan birçok çalışmada limon suyunun direkt olarak tansiyon düşürücü etkileri kesin olarak gösterilmemekle birlikte limon suyu kullanımının bazı tansiyon ilaçlarının etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.  Bu ilaçlar dihidropiridin grubu tansiyon ilaçlarıdır ve bunlar ile birlikte kullanımı tansiyon düşürücü etkinliği potansiyalize etmektedir. Ancak tansiyon yükselmesine limon suyu iyi geldiğine inanarak, ilacını aksatarak kendini limona adamak yanlıştır.

Limonun faydaları nelerdir?

Limon kilo kaybı için sihirli bir ilaç olmayabilir, fakat başka konularda faydası oldukça fazla.  Limon, içeriğindeki sitrik asit ile mide enzimlerini harekete geçirir, sindirime katkı sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sitrik asit, idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak vücutta böbrek taşının oluşmayacağı bir ortam yaratabilir.

Güçlü bir antibakteriyel, antiviral, antiseptik etkiye sahip olan limon, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ayrıca vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve vücutta kullanımını artırır. Biyoyararlanımı artırmak için, yumurtanın yanında biber, köftenin yanında bol limon ve maydanozlu salata yemeyi tercih edebilirsiniz.

Okul çağındaki çocukların asitli içeceklere olan ilgisini azaltmak için bal veya pekmez kullanarak sağlıklı limonatalar hazırlayabilirsiniz.  Limon ve suya  az miktar bal karıştırarak sağlıklı,  bir limonata elde edilebilirsiniz. Limon kabuğunun içinde yer alan polifenoller, kansere karşı koruyucudur.

Limonoid; limon, mandalina ve portakal gibi narenciyelerin kabuklarında yüksek miktarda bulunan, acı tatta bir maddedir. Limon kabuğunu rendeleyip çayınızı ekleyebilirsiniz. Bir limonun daha bol su vermesini istiyorsanız kullanmadan önce kaynar su ile yıkamayı deneyebilirsiniz.

Limon tüketimine dikkat etmesi gerekenler

Turunçgillerde bulunan ve spesifik bir madde olan tiramin, turunçgillere alerjisi olanlarda migren atağı tetikleyebilir. Fazla limon tüketimi sonucunda mide asiditesi artacağı için mide yanmasına sebep olabilir. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerin de asit içeriği sebebiyle tüketimini sınırlaması gerekiyor.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum