Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MERCİMEK KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

17 Eylül 2022 - 11:16 - Güncelleme: 17 Eylül 2022 - 11:17

Mercimek denildiğinde akıllara ilk önce çorba gelse de börek yapımında, bulgurla birlikte pilavda, salatalarda, sulu yemeklerde, köftede kullanılan mercimek Türk insanının damak tadıyla uyumlu olarak karşımıza sıkça çıkan bir baklagildir.

50’den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarımercimek çeşitleridir. Mercimek lif, folat, demir, manganez içeriği yüksek bir besindir. Mercimekte yüksek oranda bulunan lifler tokluk hissi verir.

Lif ,kan şekerinin dengede kalmasına ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu yönüyle diyabetliler için uygun bir besindir. Lifler kandaki kolesterol seviyesini de düşürmeye yardımcı olur. Kolesterol seviyesinin düşmesi kalp krizi ve felç riskini en aza indirir.

Mercimek lif içeriğinin yanı sıra folat içeriğiyle de kalp sağlığını destekler. İyi bir folat kaynağı olan mercimek, özellikle kalp sağlığı için risk faktörü olarak bilinen homosisteinin birikmesini önler.

1 kase yeşil mercimek;

  • • Yetişkinler için önerilen günlük folat ihtiyacının %90’ını
  • • Yetişkinler için önerilen günlük manganez ihtiyacının %50’sini
  • • Yetişkinler için önerilen günlük demir ihtiyacının %36’sını karşılar. Ancak bitkisel proteinlerin vücutta kullanımı hayvansal kaynaklı proteinler kadar yüksek değildir.
Protein açısından diğer mercimek türlerine göre daha zengin olan yeşil mercimeği özellikle vejeteryanlar veya vegan beslenenler ete alternatif bir gıda olarak tercih edebilir. 1 su bardağı haşlanmış mercimek, yalnızca 230 kalori içerir. Bu miktar ile; günlük lif ihtiyacınızın yarısından fazlasını ve günlük protein ihtiyacınızın 1/3’ünü karşılayabilirsiniz.

Kilo verme sürecindeyseniz salatalarınıza mercimek ekleyerek hem tokluk süresini uzatabilir hem de biyoyararlanımı yüksek öğün sayınızı artırabilirsiniz. Haftada 2 kez baklagil tüketerek sağlığınızı geliştirmeyi destekleyebilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum