Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MEYVE SUYU MASUM DEĞİL!

09 Nisan 2024 - 21:55

Marketlerde hazır paketlerde satılan meyve sularının, gazlı içeceklere göre daha sağlıklı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama sanıldığının aksine, meyve suları o kadar da masum değil. Bir kutu kola 140 kalori ve 40 gr şeker içerir. Bir de aynı miktarda meyve suyuna bakın; 165 kalori ve 39 gr şeker içerir. Her ikisi de basit şeker ve koruyucu maddeler içerdiği için sağlığı olumsuz etkiler.

Tüm meyveler "meyve şekeri" olarak da bilinen fruktoz, vitamin ve mineral içerir. Meyveler liflidir ve içerdiği şeker de meyve hücrelerinin içindedir. Sindirim sisteminin bu hücreleri parçalaması ve fruktozun kana karışması liften kaynaklı belli bir zaman alır.

Ama meyve suyundaki früktoz vücutta çok daha hızlı emilir. Böylece kan şekerinde hızlı artışa neden olur ve pankreas bu seviyeyi normale indirmek için insülin salgılar ve zamanla bu durum tip 2 diyabet riskini arttırır.

Pek çok ürün reklamlarında etkisiyle sağlıklı zannediliyor. Ambalajlı meyve sularının üzerinde meyve nektarı veya meyveli içecek yazıyor olması onu sağlıklı içecek haline getirmez. Meyve nektarı ve meyveli içecekler; meyve suyunun veya meyveden elde edilen konsantrenin suyla seyreltilmesi ile yapılır. Yönetmeliğe göre meyve nektarının içinde en az yüzde 25 - 50 oranında meyve konsantresi bulunur.

Meyveli içecek ise; en az yüzde 10 oranında meyve içerir. Benim sizlere her daim tavsiyem meyvenin kendisini tüketmeniz. İlla ki meyve suyu içmek istiyorsanız taze sıkılmış olanı tercih edebilirsiniz.

Evde sıkılmış 1 çay bardağı meyve suyu içtiğinizde günlük meyve hakkınızdan 1 porsiyon eksiltmeyi ihmal etmeyin. Sorun sadece günlük vitamin ihtiyacını karşılamak değil, aynı zamanda diyetimizde karbonhidrat, protein ve yağ miktarını dengesini sağlamak,  lif oranını artırmak olduğunu unutmayın.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum